Drupal 7 advanced training - εντυπώσεις

Λάβαμε από τον Χρήστο Ζορμπά το παρακάτω σχόλιο σχετικά με το προχωρημένο διήμερο WorkShop που κάναμε τον Απρίλιο. Το παραθέτω αυτούσιο:

Καλημέρα!

Κατ' αρχήν, να ξεκινήσω από το σημαντικότερο σημείο, το οποίο κατ' εμέ είναι το ίδιο το γεγονός της πρωτοβουλίας για ένα σεμινάριο Drupal​​. Ήταν κάτι που για καιρό αναζητούσα, γιατί όπως και να το κάνουμε, είναι πολύ διαφορετικό να παρακολουθείς ατελείωτα screencasts και να γράφεις/διαβάζεις σε fora, από το να παρακολουθήσεις ένα σεμινάριο με εξειδικευμένα άτομα με τα οποία μπορείς να αλληλεπιδράσεις και να λύσεις απορίες άμεσα και στην ολότητά τους.

Εντυπώσεις

Συνοπτικά μπορώ να πω ότι τα παιδιά/εκπαιδευτές που βρέθηκαν κοντά μας ήταν ιδιαίτερα επεξηγηματικοί, αναλυτικοί και υπομονετικοί. Εκτίμησα ιδιαίτερα τον τρόπο προσέγγισης από μέρους τους και τη διάθεση για επίλυση αποριών. Είχαμε τη δυνατότητα να στήσουμε στον υπολογιστή μας τα περισσότερα από αυτά που συζητήσαμε και έτσι να έχουμε από πρώτο χέρι μια καλή εικόνα της λειτουργίας του Drupal από τα πιο εισαγωγικά θέματα έως τα πιο προχωρημένα.

Σίγουρα τα θέματα του Drupal δεν μπορούν να αναλυθούν εκτενώς ακόμη και σε ένα διήμερο 16+ ωρών workshop, ωστόσο η ανάλυση των επιμέρους κεφαλαίων έγινε σε ικανοποιητικό βάθος.

Προτάσεις βελτίωσης

Έχοντας μια μικρή έως τώρα εμπειρία με το Drupal και δεδομένης της προσμονής για κάτι πιο χειροπιαστό σε επίπεδο εκπαίδευσης/σεμιναρίου, θέλω με κάθε καλή διάθεση και εκτιμώντας φυσικά στην ολότητά του το σεμινάριο όπως υλοποιήθηκε, να προτείνω/παρατηρήσω τα εξής:

1. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να είχε γίνει καλύτερη κατανομή του χρόνου στη δεύτερη ημέρα (theming/module dev). Πιο συγκεκριμένα, επειδή και οι δύο τομείς είναι αρκετά εκτενείς και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, θα ήταν ακόμη πιο αποδοτικό να σπάσουν σε δύο μέρες. Μία εξ ολοκλήρου theming και μια module development. Με τον τρόπο αυτό, οι εκπαιδευόμενοι έχουν μεγαλύτερη άνεση χρόνου να κατανοήσουν τις έννοιες που βρίσκουν μπροστά τους και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν χωρίς βιασύνη τα όποια προβλήματα προκύψουν (workshop είναι αυτό, θέματα θα υπάρχουν πάντα).  Τονίζω τη συγκεκριμένη σημείωση και για το λόγο ότι το module develpoment απαιτεί περισσότερο γνώση κώδικα που δεν έχουν όλοι, ενώ το theming προσανατολίζεται περισσότερο προς μια πιο σύνθετη "ημι-καλλιτεχνική" προσέγγιση. 

2. Σε συνδυασμό με την παραπάνω παρατήρηση, ένα session για theming το οποίο θα βασιζόταν στην υλοποίηση συγκεκριμένου template, θα είχε εκτοξεύσει το βαθμό κατανόησης - εκπαιδευτικής αξίας. Μη με παρεξηγείτε, υπήρχε ήδη κάτι τέτοιο κατά νου και εν μέρει υλοποιήθηκε. Η Μαρία και ο Δημήτρης έκαναν πολύ καλή δουλειά να μας εξηγήσουν όσα περισσότερα ήταν πρακτικά εφικτό από το αχανές theming. Κάτι ωστόσο ο χρόνος και οι απορίες μας, κάτι η πίεση για να περάσουμε και στο επόμενο κομμάτι που ήταν το module development και καταλήξαμε με μια πολύ καλή αίσθηση του τι είναι theming, αλλά μέχρι εκεί. Κάτι παρεμφερές θα έλεγα και για το module development. Ο Νίκος και ο Μιχάλης μας έβαλαν στα βαθιά της ανάπτυξης με μια καλή εισαγωγή και ένα καλό παράδειγμα. Κάτι ο χρόνος και πάλι, κάτι η κούραση του διημέρου που άρχισε να διαφαίνεται κατά την ολοκλήρωση και του τελευταίου αυτού μέρους, και πιάσαμε το μέγιστο δυνατό του διημέρου.

Θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι όλους, για το συντονισμό, την οργάνωση και την επιτυχή καθ' όλα υλοποίηση του σεμιναρίου. Οι όποιες παρατηρήσεις προηγήθηκαν, προφανώς είναι στα πλαίσια καλοπροαίρετης και μόνο κριτικής, και με την ευχή για περαιτέρω βελτίωση σε μετέπειτα προσπάθειες που ελπίζω να ακολουθήσουν.

Αισθάνομαι επίσης την ανάγκη να αποδώσω πολλά συγχαρητήρια στην όλη προσπάθεια που γίνεται από μέρους της εταιρίας συνολικά, εν μέσω δύσκολων οικονομικών/κοινωνικών συνθηκών, να αναπτύξει τεχνολογίες ποιοτικές και να δημιουργήσει ένα εργασιακό περιβάλλον που (κατά τα φαινόμενα τουλάχιστον) είναι πολύ ανώτερο του μέσου όρου που συναντάμε στη χώρα μας.

Εις το επανιδείν!

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τα σεμινάρια Drupal στη σελίδα μας στο Facebook.

Γιάννης

Γράφει ο Γιάννης

Founder & CEO

Σχολιάστε το άρθρο

Συμβουλές digital marketing από το blog μας

preview του βίντεο Unboxing Regalinas

Website Unboxing Regalinas

Δείτε πώς ανακατασκευάσαμε το ηλεκτρονικό κατάστημα μόδας Regalinas.gr και τι αποτέλεσμα έφερε αυτή η ανακατασκευή.

Δείτε το video
preview του βίντεο του βίντεο με την Εύη Λούλη

Η Εύη Λούλη μιλάει για τη Netstudio

Η Εύη Λούλη, υπεύθυνη Marketing του Ομίλου Λούλη, μιλάει για τη συνεργασία του Ομίλου Λούλη με τη Netstudio.

Δείτε το video
preview του βίντεο με τα 4 πιο σημαντικά σημεία σε κάθε site ή e-shop

Τα 4 πιο σημαντικά σημεία σε κάθε site ή e-shop

Δείτε ποια είναι τα πρώτα σημεία που κοιτάω ΚΑΘΩΣ μιλάω στο τηλέφωνο με υποψήφιους πελάτες που μου ζητούν να προτείνω βελτιώσεις στο site τους.

Δείτε το video
preview του video του GS Diamonds

GS Diamonds Website Unboxing (με υπότιτλους)

Δείτε στο video πώς φτιάξαμε ένα από τα πιο πολύπλοκα και εντυπωσιακά μας project. Το GS Diamonds, το eshop του μεγαλύτερου εμπόρου διαμαντιών στην Αυστραλία.

Δείτε το video
preview του video με τον Αποστόλη του White Goods

Σκέψεις & ανησυχίες ενός νέου για το ηλεκτρονικό εμπόριο

Δείτε στο video απόσπασμα από εσωτερική συζήτηση προόδου, 7 μήνες μετά τη δημοσίευση του καινούριου site του White Goods.

Δείτε το video
preview του βιντεο πως να μετρήσετε την ταχύτητα του site σας

Πώς να μετρήσετε την ταχύτητα του site σας

Μετρήστε και βελτιστοποιήσετε την ταχύτητα φορτώματος του site σας ή του e-shop σας.

Δείτε το video
preview του βιντεο τι είναι το usability testing

Εισαγωγή στο Usability Testing και στο Userfeel με τη Netstudio

Τι είναι το usability testing και πώς μπορεί η Netstudio να σας βοηθήσει να βελτιστοποιήσετε το site σας, το eshop σας ή την εφαρμογή σας.

Δείτε το video
preview του βιντεο Website Unboxing Forel.gr

"Από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε ότι θα τα πάμε καλά. Και τελικά είχαμε δίκιο. Τα πήγαμε πολύ καλά."

Δείτε πώς φτιάξαμε το e-shop μόδας Forel.gr και πώς σχολιάζει τη συνεργασία ο Μάκης Χατζούλας.

Δείτε το video