Βελτιώσεις στο module διασύνδεσης Drupal με Google Website Optimizer

Στη netstudio μας αρέσει να τρέχουμε πειράματα. Το κάνουμε συχνά γιατί ξέρουμε ότι βοηθάει πολύ στην αύξηση του conversion rate. Ό,τι κάνουμε συχνά, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να το κάνουμε πιο εύκολο. Έτσι λοιπόν, για site που είναι φτιαγμένα σε Drupal, χρησιμοποιούμε το Module Google Website Optimizer. Το module εισάγει τα απαιτούμενα script στις προς δοκιμή σελίδες καθώς και στη σελίδα μετατροπής, κάτι που γλιτώνει κάμποσο γράψιμο κώδικα στο theme του site. Το module αναπτύχθηκε για Drupal 6 από τον Nick Schoonens από Αυστραλία και μεταφέρθηκε σε Drupal 7 με τη βοήθεια του Geoff Brown από Καναδά. Χρησιμοποιώντας το module είδαμε ότι κάποιες επιπλέον λειτουργίες θα ήταν χρήσιμες στον τρόπο που δουλεύουμε στη netstudio και πιθανόν και σε άλλους. Προσθέσαμε λοιπόν στην έκδοση 7.x-1.1 και 7.x-1.2 τις παρακάτω λειτουργίες και τις διαθέσαμε επίσης δωρεάν στην κοινότητα:

1. Δυνατότητα φιλτραρίσματος συγκεκριμένων IP

Αυτό είναι ένα σύνηθες σενάριο χρήσης όπου δε θέλουμε οι δικές μας επισκέψεις να καταμετρώνται στο πείραμα, θα αλλοίωνε τα αποτελέσματα. Ο τρόπος που υλοποιήθηκε το φίλτρο, επιτρέπει στις φιλτραρισμένες IP να βλέπουν τις παραλλαγές του πειράματος, αλλά δεν καταμετρώνται ούτε στις επισκέψεις ούτε στις μετατροπές.

2. Διασύνδεση με Google Analytics

Το Google Website Optimizer μετράει και βγάζει πολύ αξιόπιστα στατιστικά που αφορούν όμως μόνο το conversion που έχει τεθεί κατά το στήσιμο του πειράματος. Διασυνδέοντας το Google Website Optimizer με το Google Analytics μπορούμε να παρακολουθούμε πώς κάθε παραλλαγή του πειράματος επηρεάζει και τα υπόλοιπα macro ή micro conversions καθώς και άλλα χαρακτηριστικά όπως pages/visit, time on site, average order value κτλ. Πολλές φορές μια παραλλαγή που φαίνεται ότι αποδίδει καλύτερα στο Google Website Optimzer, μετά από ανάλυση στο Google Analytics, καταλήγει να μην είναι η πλέον ενδεικνυόμενη για χρήση.

3. Πείραμα στον τίτλο της σελίδας

Ένα από τα πράγματα που πολύ συχνά τεστάρουμε, είναι ο τίτλος της σελίδας. Στην έκδοση 1.1 του module προσθέσαμε ένα checkbox "Test Page Title" το οποίο προσθέτει τον απαραίτητο κώδικα στην προς δοκιμή σελίδα ώστε να μπορούμε να δημιουργήσουμε παραλλαγές του τίτλου στο Google Website Optimizer. Χωρίς αυτό, έπρεπε να επέμβουμε στον κώδικα του node.tpl.php του theme μας και να εισάγουμε τον κώδικα με το χέρι.

4. Δυνατότητα Ενεργοποίησης/Απενεργοποίησης Πειράματος

Με τη δυνατότητα ενεργοποίησης/απενεργοποίησης πειράματος, μπορούμε να σταματήσουμε προσωρινά ή μόνιμα ένα πείραμα χωρίς να χρειαστεί να το διαγράψουμε. Οι παραπάνω λειτουργίες είναι οι πρώτες από μια σειρά λειτουργιών που έχουμε στο πρόγραμμα να προσθέσουμε στο module. Αν το site σας είναι φτιαγμένο σε Drupal 7, μπορείτε να το κατεβάσετε και να το χρησιμοποιήσετε στα site σας από εδώ. Στείλτε μας τις ιδέες σας για λειτουργίες του module που θα θέλατε να έχει, ίσως μπορέσουμε να τις υλοποιήσουμε. Αν χρειάζεστε βοήθεια είτε με το στήσιμο του πειράματος είτε με την ανάλυσή του, θα χαρούμε να σας παρέχουμε τις επαγγελματικές μας υπηρεσίες. Μην ξεχνάτε, είμαστε πιστοποιημένοι από το Google ως Website Optimizer Certified Partner.
Γιάννης

Γράφει ο Γιάννης

Founder & CEO

Δημοσιεύθηκε την 09.08.2011

Σχολιάστε το άρθρο