10 χρόνια Netstudio

netstudio

Σαν σήμερα, πριν 10 χρόνια, γεννήθηκε και τυπικά η Netstudio! Είχε προηγηθεί σχεδόν ένας μήνας αναζήτησης του κατάλληλου ονόματος για τη νέα επιχείρηση που ξεκινούσαμε με την Πολίνα. Αφού είχαμε βρει και αναλύσει δεκάδες ονόματα, συνεχίζαμε να ψάχνουμε για το κατάλληλο. Αυτό που θα είναι πιο κατανοητό στις μικρές επιχειρήσεις στις οποίες σκοπεύαμε να απευθυνθούμε πηγαίνοντας πόρτα πόρτα. Θέλαμε να είναι εύηχο, εύκολο στη γραφή και όσο το δυνατόν πιο κατανοητό, ακόμα και σε κάποιον που δεν ξέρει αγγλικά. Η τελική έμπνευση ήρθε αναπάντεχα (όπως πάντα) περνώντας έξω από ένα ανθοπωλείο στη Νέα Ερυθραία με το όνομα Studio Ekali. Η πρώτη μας σκέψη ήταν το Web Studio, όμως ήταν πιασμένο, οπότε καταλήξαμε στο Netstudio. Η λέξη studio μας άρεσε γιατί υποδήλωνε την έννοια της μελέτης, της έρευνας και του πειραματισμού, κάτι που τελικά όντως αποδείχθηκε αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς μας.

Όλα αυτά τα χρόνια, ένα πράγμα χαρακτήρισε τη Netstudio: Η συνεχής, βήμα βήμα εξέλιξη. Αυτά τα 10 χρόνια κάθε εξάμηνο ήμασταν σημαντικά βελτιωμένοι από το προηγούμενο. Ξεκινήσαμε από ένα δωμάτιο του σπιτιού μας, όντας εντελώς άσχετοι με το Web Design και φτάσαμε να είμαστε μια ομάδα 25 ανθρώπων και να αναλαμβάνουμε project που θεωρούνται δύσκολα (ή και ακατόρθωτα) για την ελληνική αγορά, ενώ εδώ και μερικούς μήνες επεκτεινόμαστε με ομάδα και πελατολόγιο και στο εξωτερικό. Στη διαδικασία αυτή μετακομίσαμε σε 3 διαφορετικά γραφεία και ενώ κάθε φορά νομίζαμε ότι θα κάτσουμε πολύ στο κάθε ένα από αυτά, η γρήγορη ανάπτυξη μας ανάγκαζε να αναζητήσουμε μεγαλύτερους χώρους.

Από το ξεκίνημα, το 2005 αναζήτησα τους συνεργάτες με τους οποίους θα έκανα τη δουλειά. Στην αρχή designers, καθώς εγώ έκανα τον προγραμματισμό και την προώθηση στο AdWords, μετέπειτα, καθώς η δουλειά μεγάλωνε, και προγραμματιστές και AdWords και SEO Experts και Copywriters και Illustrators και Animation Artists κτλ. Σε όλη αυτή τη διαδικασία γνώρισα και συνεργάστηκα με δεκάδες (αν όχι με εκατοντάδες) επαγγελματίες οι οποίοι έβαλαν όλοι το λιθαράκι τους στο σημερινό αποτέλεσμα. Κάποιοι από αυτούς, λόγω και της χρονικής περιόδου που ήρθαν στην ομάδα μας, ήταν καθοριστικοί για την επιτυχία. Ο Κώστας Πενλίδης από το ξεκίνημα το 2005 με το απίστευτα προσεγμένο και μελετημένο design του έδωσε σε ό,τι κάναμε ομορφιά, τάξη και στυλ ξεπερνώντας κάθε προσδοκία που είχαν οι πελάτες μας. Ενώ, ο Νίκος Χαραλαμπίδης ήταν το 2008 ο πρώτος δυνατός προγραμματιστής μας που στην πορεία ανέπτυξε πρωτοποριακές τεχνολογικές λύσεις, όπως το Findastic, το One-Page Checkout μας και πολλά πολλά άλλα. Ο Κώστας και ο Νίκος είδαν από την πρώτη στιγμή τον εαυτό τους ως κομμάτι του οράματος της Netstudio και έθεσαν πολύ ψηλά τον πήχυ για τη μετέπειτα στελέχωση.

Όταν μιλάω με συναδέλφους επιχειρηματίες, ένα από τα πρώτα πράγματα στα οποία τους εφιστώ την προσοχή είναι οι συνεργάτες που επιλέγουν. Αυτοί σε ανεβάζουν και σε κατεβάζουν, οπότε είναι κρίσιμης σημασίας να γίνεται σωστή επιλογή. Αυτό το έμαθα με το δύσκολο τρόπο, αφού στην πορεία αυτή, χρειάστηκε να σταματήσω τη συνεργασία με δεκάδες εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες που δεν έφταναν στο επίπεδο που θέλαμε.

Eleni Photobombing
Αυτά τα 10 χρόνια ήταν μια ωραία περιπέτεια. Με πολλή δουλειά, αλλά και πολλές ανταμοιβές. Ό,τι κάναμε, το διασκεδάζαμε. Και νομίζω αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο όταν κάνεις κάθε τι. Όποιο κομμάτι της δουλειάς δεν μας άρεσε, ή το αλλάζαμε, ή το αναθέταμε σε άλλους που τους άρεσε, ή απλά... δεν το κάναμε. Έτσι, πολλές φορές γινόμασταν εκλεκτικοί ακόμα και ως προς τα project που αναλαμβάναμε. Αυτό μπορεί να φαίνεται μη παραγωγικό, ή αντι-επιχειρηματικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ακριβώς το αντίθετο. Η προσοχή στη λεπτομέρεια, οι ατελείωτες ώρες που βάζουμε στην έρευνα, στον πειραματισμό και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, η προσήλωση στην αποτελεσματικότητα δεν είναι αποτέλεσμα διαδικασιών που θέσαμε, ή σχεδιασμού, αλλά το φυσικό αποτέλεσμα του να κάνεις αυτό που αγαπάς. Και όταν κάνεις αυτό που αγαπάς, δεν χρειάζεται να πας ούτε μια μέρα για... δουλειά!

Εύχομαι τα επόμενα 10 χρόνια να είναι εξίσου καταπληκτικά, να έρθουν στην ομάδα μας εξίσου απίστευτοι συνεργάτες και να συνεχίσουμε να κάνουμε με μεράκι ό,τι κάνουμε, ώστε να μη χρειαστεί να πάμε για δουλειά!

Γιάννης

Γράφει ο Γιάννης

Founder & CEO

Σχόλια
avatar

27/06/2015 - 13:35

Δημήτρης Καλογεράς

Να τα χιλιάσετε!!

avatar

22/07/2015 - 13:57

Χαράλαμπος Λιάπης

Μπράβο παιδιά!!!! Πάντα επιτυχίες!!!!

avatar

12/09/2015 - 10:29

Παναγιώτης Γκεζερλής

Συνεχίστε με τις ίδιες αξίες, αυτές σας κάνουν δυνατούς.

avatar

14/09/2015 - 16:49

ΖΗΒΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μπράβο παιδιά!!! Εύχομαι τα καλύτερα σε όλη την ομάδα της Netstudio! Πολλές, καλές και ωραίες δουλειές και κυρίως, να τις ευχαριστηθείτε!

Σχολιάστε το άρθρο