Open deals - μια διανομή drupal για site προσφορών από τη Netstudio

preview

Σήμερα ήταν μια πολύ ενθουσιώδης και γεμάτη έξαψη μέρα μέσα στη netstudio. Μετά από ένα μήνα δουλειάς από τον Νίκο, τον Γιώργο και μένα, διαθέσαμε στην προγραμματιστική κοινότητα μια διανομή του Drupal για την κατασκευή site προσφορών. Το όνομα αυτής... Open Deals! Deals επειδή προφανώς αφορά site προσφορών (deals). Open γιατί διατίθεται δωρεάν, είναι ανοικτού κώδικα και ελεύθερης χρήσης.

Τι σημαίνει "Διανομή Drupal"

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι μια διανομή Drupal (Drupal Distribution); Είναι μια πλήρως ή σχεδόν πλήρως προρρυθμισμένη εγκατάσταση του Drupal προορισμένη να εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία. Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές διανομές του Drupal για πολλές περιπτώσεις και ανάγκες, όπως για την έκδοση online περιοδικών, για την οργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων, για εκπαιδευτικά ιδρύματα, κρατικούς οργανισμούς κ.ο.κ. Οι διανομές απευθύνονται είτε σε προγραμματιστές είτε σε ανθρώπους εξοικιωμένους με τις τεχνολογίες του web (που "πιάνει" το χέρι τους) οι οποίοι έχουν το χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθούν μόνοι τους με την κατασκευή της ιστοσελίδας τους ή με ένα σημαντικό κομμάτι αυτής.

Βασισμένη σε γερά θεμέλια

Έτσι λοιπόν, το Open Deals είναι μια διανομή Drupal την οποία μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει μέσα σε μερικά λεπτά και αφού τροποποιήσει το περιεχόμενο και τις ρυθμίσεις της, να έχει ένα πλήρες site προσφορών. To Open Deals βασίζεται σε 2 δυνατούς πυλώνες: Χρησιμοποιεί τη στιβαρή και δυνατή πλατφόρμα του Drupal, αλλά έχει ρυθμιστεί και με βάση την εμπειρία μας όπως θα ρυθμίζαμε ένα πλήρες και απαιτητικό site για πελάτη μας.

Δυνατότητες και Χαρακτηριστικά

Συνοπτικά, τα πιο βασικά χαρακτηριστικά του Open Deals είναι:

  • Διαχειρίζεται προσφορές με ελάχιστα και μέγιστα όρια πωλήσεων.
  • Μετράει αντίστροφα το χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση της προσφοράς όπως όλα τα site προσφορών.
  • Είναι εύκολο στη χρήση από τους διαχειριστές του site.
  • Επιτρέπει τη διαχείριση από πολλαπλούς διαχειριστές με διαφορετικά δικαιώματα ο καθένας. Η διανομή δημιουργεί κατά την εγκατάσταση 2 ρόλους (admin και manager), αλλά μπορούν να προστεθούν επιπλέον.
  • Είναι πολύ εύκολο να γίνει διαχειρίσιμο από iPhone Application.
  • Είναι επεκτάσιμο, ευέλικτο και ανοικτού κώδικα όπως το Drupal.
  • Έχει ενσωματωμένο ένα theme (εικαστικό) στα πρότυπα (layout) των site προσφορών.
  • Είναι βελτιστοποιημένο για μηχανές αναζήτησης (SEO).
  • Διασυνδέεται πλήρως (e-commerce data) με το Google Analytics.

Και δωρεάν και Ελεύθερη!

Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι ότι είναι εντελώς δωρεάν, αλλά και ελεύθερης (free) χρήσης! Ο καθένας μπορεί να την κατεβάσει και να τη χρησιμοποιήσει για να φτιάξει όσα site θέλει, είτε για τον ίδιο, είτε για πελάτες του, τροποποιώντας την όπως επιθυμεί!

Επαγγελματική Υποστήριξη

Επιπλέον, η διανομή υποστηρίζεται από τη netstudio η οποία έχει μια συνεχώς αναπτυσσόμενη και έμπειρη ομάδα προγραμματιστών, designer και ειδικών προώθησης που μπορούν να βοηθήσουν τους πιο απαιτητικούς χρήστες της διανομής σε εργασίες που δε θέλουν ή δεν μπορούν να αναλάβουν οι ίδιοι, όπως usability testing, Drupal optimized hosting, design, development, προώθηση, SEO, Ανάλυση, A/B Testing, Multivariate Testing κτλ.

Συνεχής βελτίωση και ανάπτυξη

Η διανομή είναι στην πρώτη της (alpha1) έκδοση, που σημαίνει ότι πολλά μπορούν να βελτιωθούν και διορθωθούν στους επόμενους μήνες, καθώς και να προστεθούν νέες λειτουργίες και δυνατότητες (όπως iPhone Application για τους χρήστες των site), ανάλογα βέβαια και από το ενδιαφέρον που θα δούμε από την κοινότητα. Τα πρώτα δείγματα πάντως, δείχνουν θερμή υποδοχή, καθώς η ζήτηση για site προσφορών είναι παγκοσμίως μεγάλη.

Demo & Download

Μπορείτε να δείτε demo του Open Deals στη σελίδα www.opendealsapp.com/demo, ενώ αν είστε από τους... τολμηρούς, μπορείτε να δοκιμάσετε να κτίσετε το δικό σας site κατεβάζοντας τη διανομή από τη σελίδα www.drupal.org/project/opendeals.

Μεθοδολογία

Η διανομή φτιάχτηκε αρχικά με τη μέθοδο του MySQL Dump, δηλαδή κατά την εγκατάσταση του Drupal, εισάγεται η βάση προρρυθμισμένη στην MySQL. Στη συνέχεια όμως, αλλάξαμε τη μεθοδολογία ώστε να ακολουθεί τα "Drupal Standards" και πια πρόκειται για ένα "κανονικό" Drupal Distribution βασισμένο στο Features.

Σχόλια, Παρατηρήσεις & Αναφορές Λαθών

Θα χαρούμε να λάβουμε τα σχόλιά σας, παρατηρήσεις, αναφορές λαθών και δυσλειτουργιών είτε μέσω της φόρμας επικοινωνίας, είτε στο Issue Queue της διανομής στο Drupal.

Ευχαριστώ

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο τον Νίκο και τον Γιώργο για την επιμονή τους και την ...υπομονή τους στην πίεση που ασκήθηκε σε όλους μας καθώς προσπαθούσαμε να ολοκληρώσουμε τη διανομή, αλλά επίσης και τον Νεκτάριο Συλλιγαρδάκη από την eresus ο οποίος ήταν αυτός που με καλωσόρισε στην κοινότητα του Drupal πριν μερικούς μήνες, αλλά και με ενθάρρυνε να προχωρήσω στη δημιουργία της διανομής.

Γιάννης

Γράφει ο Γιάννης

Founder & CEO

Σχόλια
avatar

25/05/2012 - 12:34

Παναγιώτης Α

Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεισφορά σας στην κοινότητα. Εμείς οι μικρότερες εταιρίες κατασκευής ιστοσελίδων χαιρόμαστε όταν βλέπουμε τις μεγαλύτερες εταιρίες στον χώρο σαν και εσάς να χρησιμοποιούν και να προωθούν πλατφόρμες σαν το Drupal.

Σχολιάστε το άρθρο