DrupalCon 2012 - είναι πουλί; είναι αεροπλάνο; είναι ο Captain Drupal!

hero

Μιας και είμαι από τους πιο νέους στην παρέα της Netstudio και στο Drupal, μου ζητήθηκε να γράψω κάτι για την εμπειρία να βρίσκεσαι σε ένα Drupal Con για πρώτη φορά, το οποίο μάλιστα γίνεται στο Μόναχο! Το theme του φετινού Drupal Con είχε να κάνει με super ήρωες (Captain Drupal) για αυτό θα προσπαθήσω να διατηρήσω το ίδιο θέμα και στο άρθρο μου. Ας τα πάρουμε όμως λίγο από την αρχή.

Νααααααααιιιιιιιιιιιιιιιιιι!!!

Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη μόλις μου ανακοινώθηκε ότι θα είμαι στην ομάδα που θα παρευρεθεί στο Drupal Con του Μονάχου. Η δεύτερη σκέψη ήταν ότι έπρεπε να ετοιμαστώ για το συνέδριο και όταν λέω "ετοιμαστώ", δεν εννοώ να θυμηθώ να πάρω οδοντόβουρτσα και αρκετά ζευγάρια κάλτσες! Αλλά να συγκεντρώσω όσο πιο πολλές γνώσεις γίνεται για το Drupal για να απορροφήσω όσα περισσότερα γίνεται από τις ομιλίες. Σκέφτηκα ότι για να μπορείς να είσαι δίπλα σε Drupal Heroes, πρέπει να γίνεις και εσύ ένας από αυτούς. drupalcon5 Οι πιθανότητες να συναντούσα έναν Δρυΐδη ή να με τσίμπαγε κάποια γενετικά μεταλλαγμένη αράχνη ή έστω να τύχαινε να βρεθώ σε κάποιο ατύχημα ενός εργαστήριου Πυρηνικής Τεχνοβιολογίας μου φαινόντουσαν ελάχιστες, για αυτό σκέφτηκα να γίνω Captain Drupal με το δύσκολο τρόπο.

Στάδιο 1 - Προετοιμασία ενός Drupal Hero!

drupalcon5 Πώς λοιπόν μπορείς να γίνει κάποιος Captain Drupal μέσα σε δύο μήνες; Παρακάτω έχω τρία βασικά tips:

  • Lynda.com: Είδα όλα τα video για Drupal. Σε βοηθάει γρήγορα να μπεις στο νόημα και να καταλάβεις πώς λειτουργεί.
  • Projects: Εκείνη την περίοδο είχα την τύχη να αναλάβω δύο πολύ ενδιαφέροντα projects σε Drupal που μου έδωσαν ένα boost στις γνώσεις που είχα για αυτό.
  • Drupal.org – Η Μέκκα του Drupal. Αν δεν μπορείς να βρεις κάτι για το Drupal σε αυτό το site, τότε πιθανόν να μην υπάρχει!

Πριν πάμε στο δεύτερο βήμα, πρέπει να αναφέρω ότι τελικά αυτό που κατάλαβα μετά το συνέδριο είναι ότι δεν χρειάζεται να έχεις πάρει Master στο Drupal για να παρευρεθείς σε ένα Drupal Con. Υπάρχουν πάρα πολλές ομιλίες για beginners και όλοι οι άνθρωποι εκεί είναι πολύ φιλικοί και έτοιμοι να σου λύσουν κάθε απορία.

Στάδιο 2 – Ομιλίες

drupalcon5 Ας πούμε ότι έγινα Captain Drupal, ποιο είναι το δεύτερο βήμα; Να διαλέξω ποιες ομιλίες να παρακολουθήσω! Κατά την διάρκεια του συνεδρίου γίνονται άπειρες ομιλίες, keynotes, BoFs* πολλά από αυτά την ίδια ώρα! Μία λίστα με τις ομιλίες που θες να παρακολουθήσεις πριν πας στο συνέδριο θα βοηθούσε πολύ στο να αποτραπεί να τρέχεις πανικόβλητος σε ένα τεράστιο συνεδριακό κέντρο για να προλάβεις μια απίστευτη ομιλία που ανακάλυψες πριν λίγο. drupalcon5 Πώς να επιλέγεται μία καλή ομιλία; Μην την κρίνετε από τον τίτλο! Μπορεί ο τίτλος να σου δίνει μία εικόνα, άλλα πολύ βασικό ρόλο παίζει ο ομιλητής. Μία καλή ιδέα είναι να ρίξετε μία ματιά στο προφίλ του ομιλητή στο Drupal.org και στα contributions που έχει κάνει. Παρόλα αυτά, η απόφαση μερικές φορές είναι αρκετά δύσκολη. Είναι σαν να προσπαθείς να διαλέξεις ανάμεσα στην παρουσίαση της νέας στολής του Ironman και στο case study του Batman για το πώς έσωσε την Gotham City απο τον Bane. drupalcon5 Ως εραστής του front end και του usability, oι ομιλίες που παρακολούθησα ήταν κυρίως για Front End και Theming, πολλές από τις οποίες μίλαγαν για Sass+Compass, εργαλεία που μάλλον θα χρησιμοποιώ αποκλειστικά από εδώ και πέρα. drupalcon5 Επίσης εντυπωσιακά ήταν τα χαρακτηριστικά που παρουσίασαν για το Drupal 8, το μόνο αρνητικό είναι ότι θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον ένα χρόνο μέχρι να βγει :(.

Στάδιο 3 - Code sprint:The Final Battle!

drupalcon5 Ένα Drupal Con περιλαμβάνει τέσσερις γεμάτες μέρες με ομιλίες και events και μία μέρα με sprints. Αν έχετε ποτέ την τύχη να παρευρεθείτε σε ένα Drupal Con, μην την χάσετε αυτήν την ημέρα. Είναι η μέρα που σου δίνεται η ευκαιρία να κάτσεις δίπλα σε πραγματικούς Drupal Heroes και να δουλέψετε μαζί! Νοιώθεις λίγο σαν το Sam, τoν ήρωα των Transformers που κάθεται δίπλα στους Autobots λίγο πριν αντιμετωπίσουν τους Decepticons! Εκείνη την ημέρα η ομάδα της Netstudio είχε την ευκαιρία και την τιμή να παρευρεθεί στο sprint για το core development του Drupal 8. *Bofs (Birds of a feather) ονομάζονται κάποιες ολιγομελείς συναντήσεις στις οποίες γίνονται συζητήσεις πάνω σε πιο εξειδικευμένα θέματα του Drupal. Συνήθως πετυχαίνεις αρκετούς σημαντικούς Drupal Heroes σε αυτά. Όταν βρίσκεσαι μέσα σε ένα bof, νοιώθεις ότι είσαι σε κάποιο Meetup των Avengers λίγο πριν την τελική μάχη, σε μια όμως πιο geeky εκδοχή.

Λίγα Λόγια για το Μόναχο

Το Μόναχο είναι μία εντυπωσιακή πόλη. Είχαμε την ευκαιρία να μείνουμε στο κέντρο του Μονάχου, στο Stachus όπου βρίσκεται και η παλιά πόλη. Αυτά που με εντυπωσίασαν ήταν η πανέμορφη αρχιτεκτονική της παλιά πόλης. drupalcon5 Τα κάστρα που είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε στη Βαυαρία. drupalcon5 Τα κτίρια της BMW και ο περιστρεφόμενος πύργος που βρισκόταν στο ολυμπιακό πάρκο. drupalcon5 drupalcon5 Τις μπύρες, μην ξεχνάμε ότι το Μόναχο είναι η έδρα του Oktoberfest! drupalcon5 Αλλά και αυτό το κότσι που φάγαμε στην Marienplatz, ακόμα το θυμάμαι και μου τρέχουν τα σάλια. drupalcon5 Επόμενος ευρωπαϊκός σταθμός για το Drupal Con η Πράγα! drupalcon5 Εδώ είναι η ομιλία του Captain Drupal για την δημιουργία της wunderkraut.

Γιώργος

Γράφει ο Γιώργος

Digital Strategist

Δημοσιεύθηκε την 28.09.2012

Σχολιάστε το άρθρο