Code Arena 2016: H εμπειρία ενός μονομάχου

codearena

167 developers εκπαιδεύονται και αγωνίζονται για μία πρόσληψη στη Netstudio. Ποιοι θα τα καταφέρουν; Ένας από τους επικρατέστερους εξ' αυτών περιγράφει την εμπειρία του.

Ανοίγω τον υπολογιστή. Άλλη μία μέρα αναζήτησης. Προσπαθώντας να μπω στο χώρο του προγραμματισμού, συνδυάζοντας εργασία και εκπαίδευση, είναι δύσκολο να βρω κάτι που πραγματικά μου ταιριάζει. Μέσα στις εταιρίες που ζητάνε μακροχρόνια και εξειδικευμένη προϋπηρεσία και σε αυτές που ψάχνουν να "προσλάβουν" άτομα προς εκπαίδευση μέσω επιχορηγήσεων, βρίσκω και κάτι διαφορετικό από τα υπόλοιπα.

"Η Netstudio αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει στα γραφεία της, 20 υποψηφίους σε διάστημα 3 βδομάδων [...] οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν μέσω online test [...] θα διδαχθούν προχωρημένες τεχνικές HTML και CSS, PSD slicing, Drupal theming και Drupal module development [...] με βάση τα αποτελέσματα του κάθε συμμετέχοντα η εταιρεία θα προχωρήσει σε προσλήψεις."

Ενδιαφέρον. Εκπαίδευση σε πράγματα τόσο χρήσιμα και ευκαιρία για δουλειά; Ας προσπαθήσω να συμμετέχω! Κάνω τα test και λίγες μέρες μετά ο Γιάννης, ο υπεύθυνος και ένας από τους ιδρυτές της Netstudio, με παίρνει τηλέφωνο για τα ευχάριστα νέα: από τα 167 άτομα που δήλωσαν συμμετοχή, είμαι ένας από τους 17 που επιλέχθηκαν για την εκπαίδευση! Λίγες μέρες περνούν και η πρώτη μέρα της αρένας φτάνει.

Η Πρώτη Επαφή

Είναι Δευτέρα απόγευμα. Φτάνω στα γραφεία της Netstudio, ταυτόχρονα με μερικούς ακόμα εκ των 17. Μπαίνοντας, μεγάλη εντύπωση μου κάνει το τραπέζι του ping pong που κυριαρχεί στο χώρο υποδοχής και το τζάμι που τον χωρίζει από το χώρο εργασίας, που δίνει την εντύπωση της ενότητας του χώρου, δίνοντας όμως παράλληλα στους προγραμματιστές την απαραίτητη ηχομόνωση. Ο Γιάννης μας υποδέχεται και μας οδηγεί στην αίθουσα παρουσιάσεων που έχει μετατραπεί σε "φροντιστήριο" για τις ανάγκες της εκπαίδευσης. Αφού έρθουν όλοι και πάρουμε τις θέσεις μας, η πρώτη μέρα ξεκινά.

Οι Προκλήσεις Ξεκινούν

Ο Νίκος και ο Γιώργος, που έχουν αναλάβει τις παρουσιάσεις της πρώτης μέρας, μαζί με το Γιάννη, μας ρίχνουν απ' ευθείας στα βαθιά: Μετά από μία εισαγωγή σε κάποιες έννοιες html και css, παίρνει σειρά το workshop, όπου μαθαίνουμε να "κόβουμε" ένα αρχείο του Photoshop, μετατρέποντάς το σε λειτουργικό site. Αυτή είναι και η εργασία μας για την πρώτη εβδομάδα, να μετατρέψουμε ένα design από photoshop σε html και css.

Παρόμοια κυλά και το δεύτερο μάθημα. Αυτή τη φορά το θέμα μας είναι το Drupal Theming. Αφού μας παρουσιαστούν τα βασικά χαρακτηριστικά του Drupal 7, γίνεται σε μορφή workshop η αρχή της επόμενης εργασίας, που είναι η μετατροπή του στατικού site της πρώτης εβδομάδας σε δυναμικό με το Drupal. Πιο πιεσμένα τα πράγματα, αφού αυτή τη φορά έχουμε μόνο 4 ημέρες, για μια δύσκολη για τους πρωτοεισερχόμενους στο Drupal εργασία. Επιπλέον δυσκολία: στη συνέχεια της εκπαίδευσης θα περάσουν μόνο όσοι έχουν βαθμολογία "πάνω από τη βάση" σε αυτήν την εργασία! Μετά από 4 πιεσμένες μέρες στέλνω την εργασία μου και λαμβάνω το ΟΚ για τη συνέχειά μου στο πρόγραμμα. Σοκ μας περιμένει την επόμενη μέρα στα γραφεία της netstudio.

Οι Απαιτήσεις Μεγαλώνουν

Μπαίνοντας στο "φροντιστήριο", η αλλαγή είναι αισθητή: Μόνο 7 καρτελάκια με ονόματα έχουν μείνει, και ο Γιάννης μας ενημερώνει ότι τόσοι από εμάς έχουν απομείνει και μας συγχαίρει για την επιτυχία μας. Το μάθημα αρχίζει και σειρά έχει το Drupal module development. Ο καταιγισμός νέων εννοιών όπως hooks, permissions, drupal menu ακολουθείται από το workshop, που ξεκαθαρίζει λίγο την εικόνα, αλλά, σημαντικότερα, μας δείχνει τον κατάλληλο τρόπο εργασίας και μελέτης πάνω σε αυτές. 10 tasks μας περιμένουν για την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα εξεταστούμε ώστε να γίνει η τελική επιλογή.

Τελική Εξέταση

Και κάπως έτσι φτάνουμε στην τελευταία μέρα. Το άγχος μεγάλο, ενώ οι έξι που έχουν απομείνει πλέον από εμάς κάθονται για τέταρτη φορά γύρω από το στρογγυλό τραπέζι, για το briefing της τελικής αξιολόγησης. Ο Γιάννης, αφού προσπαθεί να μας χαλαρώσει με την, καθιερωμένη πλέον, παραγγελία καφέ, μας ενημερώνει για τους στόχους της ημέρας και μας οδηγεί στα γραφεία, όπου για τις επόμενες ώρες θα παλέψουμε για την πολυπόθητη θέση.
Πρώτη δοκιμασία: η συγγραφή του παρόντος! Κανείς μας δεν το περίμενε, όλοι όμως στρωνόμαστε στη δουλειά. Το αποτέλεσμα; Το μέλλον θα δείξει!

Ο Σταύρος ήταν τελικά ένας από τους 6 που προσλήφθηκαν από το φετινό Code Arena! Δείτε όλη την ομάδα μας εδώ.

Σταύρος

Γράφει ο Σταύρος

Web Developer

Σχολιάστε το άρθρο

Συμβουλές digital marketing από το blog μας

preview του βίντεο Unboxing Regalinas

Website Unboxing Regalinas

Δείτε πώς ανακατασκευάσαμε το ηλεκτρονικό κατάστημα μόδας Regalinas.gr και τι αποτέλεσμα έφερε αυτή η ανακατασκευή.

Δείτε το video
preview του βίντεο του βίντεο με την Εύη Λούλη

Η Εύη Λούλη μιλάει για τη Netstudio

Η Εύη Λούλη, υπεύθυνη Marketing του Ομίλου Λούλη, μιλάει για τη συνεργασία του Ομίλου Λούλη με τη Netstudio.

Δείτε το video
preview του βίντεο με τα 4 πιο σημαντικά σημεία σε κάθε site ή e-shop

Τα 4 πιο σημαντικά σημεία σε κάθε site ή e-shop

Δείτε ποια είναι τα πρώτα σημεία που κοιτάω ΚΑΘΩΣ μιλάω στο τηλέφωνο με υποψήφιους πελάτες που μου ζητούν να προτείνω βελτιώσεις στο site τους.

Δείτε το video
preview του video του GS Diamonds

GS Diamonds Website Unboxing (με υπότιτλους)

Δείτε στο video πώς φτιάξαμε ένα από τα πιο πολύπλοκα και εντυπωσιακά μας project. Το GS Diamonds, το eshop του μεγαλύτερου εμπόρου διαμαντιών στην Αυστραλία.

Δείτε το video
preview του video με τον Αποστόλη του White Goods

Σκέψεις & ανησυχίες ενός νέου για το ηλεκτρονικό εμπόριο

Δείτε στο video απόσπασμα από εσωτερική συζήτηση προόδου, 7 μήνες μετά τη δημοσίευση του καινούριου site του White Goods.

Δείτε το video
preview του βιντεο πως να μετρήσετε την ταχύτητα του site σας

Πώς να μετρήσετε την ταχύτητα του site σας

Μετρήστε και βελτιστοποιήσετε την ταχύτητα φορτώματος του site σας ή του e-shop σας.

Δείτε το video
preview του βιντεο τι είναι το usability testing

Εισαγωγή στο Usability Testing και στο Userfeel με τη Netstudio

Τι είναι το usability testing και πώς μπορεί η Netstudio να σας βοηθήσει να βελτιστοποιήσετε το site σας, το eshop σας ή την εφαρμογή σας.

Δείτε το video
preview του βιντεο Website Unboxing Forel.gr

"Από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε ότι θα τα πάμε καλά. Και τελικά είχαμε δίκιο. Τα πήγαμε πολύ καλά."

Δείτε πώς φτιάξαμε το e-shop μόδας Forel.gr και πώς σχολιάζει τη συνεργασία ο Μάκης Χατζούλας.

Δείτε το video