7 λόγοι για να επιμείνετε στο drupal

Πριν από 1 μήνα περίπου είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω στην έκθεση Internet World στο Λονδίνο το γιατί πιστεύω ότι πρέπει κάποιος να ψάξει ενδελεχώς το Drupal και γιατί θεωρώ ότι σήμερα είναι η καλύτερη Open Source επιλογή για την ανάπτυξη επαγγελματικού επιπέδου ιστοσελίδων, e-shop και online εφαρμογών.

Η ομιλία είναι στα αγγλικά. Μπορείτε την δείτε με ελληνικούς υπότιτλους επιλέγοντας το αντίστοιχο εικονίδιο στον player ή να διαβάσετε παρακάτω την απομαγνητοφώνησή της.

Απομαγνητοφώνηση ομιλίας

Γεια σας, ονομάζομαι Γιάννης Καράμπελας. Είμαι ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής της Netstudio.

H Netstudio είναι μία εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων στην Αθήνα. Είμαι Έλληνας και αυτή είναι η πρώτη φορά που δίνω μία διάλεξη στα Αγγλικά, οπότε αν κάτι από αυτά που λέω σας ακούγεται "Ελληνικά", παρακαλώ διακόψτε με και ρωτήστε με.

Ξεκίνησα την Netstudio πριν από 8 χρόνια και η εταιρεία έγινε διάσημη στην Ελλάδα για το ότι μπορούσε να αναλάβει δύσκολα έργα ηλεκτρονικού εμπορίου και online εφαρμογές.

Φτάσαμε σε ένα σημείο στο οποίο η ομάδα ανάπτυξης και η ομάδα σχεδίασης είχε την ευκαιρία να δημιουργήσει πραγματικά πολύ μεγάλα site για τα ελληνικά δεδομένα.

Έτσι, πριν από 3 χρόνια σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να βρω μία πλατφόρμα για να στηρίξω την δουλειά μας. Επειδή μέχρι τότε οτιδήποτε κάναμε στηριζόταν στο Joomla, το οποίο είναι ένα δωρεάν και ανοιχτού κώδικα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου.

Πριν 3 χρόνια ξεκίνησα να αναζητώ διάφορες επιλογές στον τομέα του ανοιχτού κώδικα και ξεκίνησα την αναζήτηση στα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου. Είδα αρκετά από αυτά, αλλά αυτό που πραγματικά μου τράβηξε την προσοχή τελικά ήταν το Drupal.

Το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου Drupal είναι ανοιχτού κώδικα και δωρεάν, και όσο πιο πολύ το έψαχνα, τόσο πιο πολύ ενθουσιαζόμουν με τις δυνατότητες που εκτείνονταν μπροστά μου, γιατί είχα την εμπειρία του να γνωρίζω τι ακριβώς ζητούν οι πελάτες μας να κάνουμε γι' αυτούς και ήξερα τους περιορισμούς που είχα μέχρι τότε χρησιμοποιώντας το Joomla και ενθουσιάστηκα με την δύναμη που είδα στην πλατφόρμα ανάπτυξης Drupal και στο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου Drupal.

Έτσι λοιπόν, είμαι εδώ σήμερα για να σας περιγράψω τους 7 λόγους για τους οποίους πιστεύω ότι θα πρέπει κάποιος να ψάξει το Drupal και να δει εάν είναι η καλύτερη λύση για το δικό του site, το online κατάστημα ή την online εφαρμογή του.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Λόγος Νούμερο 1

Ο νούμερο ένα λόγος που μου τράβηξε την προσοχή ήταν ότι το Drupal ήταν πραγματικά ευέλικτο.

Πριν, όταν χρησιμοποιούσαμε το Joomla, ήταν πολύ σύνηθες για τους πελάτες να ζητούν πράγματα τα οποία δεν μπορούσαμε να κάνουμε όχι επειδή δεν ήμασταν αρκετά καλοί προγραμματιστές, αλλά επειδή το σύστημα μας περιόριζε.

Για παράδειγμα, όταν ένας πελάτης μας ζητούσε να βάλουμε ένα νέο πεδίο στο site του, είτε δεν μπορούσαμε να το κάνουμε, είτε έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε εξωτερικά πρόσθετα όπως το K2, το JReviews ή κάποιο άλλο CCK για να κατασκευάσουμε το site του. Αυτό όμως δεν ήταν πάντα εύκολο και κομψό στην υλοποίηση γιατί πολλές φορές αυτές οι απαιτήσεις ερχόντουσαν αφού το site ήταν ήδη στον "αέρα", και έτσι δεν ήταν πολύ εύκολη η αλλαγή της δομής του.

Από την άλλη, το Drupal έχει ένα εγγενές, μέσα στον πυρήνα του, πακέτο σχεδιασμού περιεχομένου (CCK), το οποίο σας επιτρέπει να κατασκευάσετε τους δικούς σας τύπους περιεχομένου με τα δικά σας πεδία. Οι τύποι περιεχομένου είναι πακέτα δεδομένων από πεδία. Για παράδειγμα, το Joomla είχε μόνο έναν τύπο περιεχομένου, τον τύπο "Άρθρο", όπου υπήρχε η δυνατότητα να εισάγετε τον τίτλο του άρθρου, το κυρίως κείμενο του άρθρου, την ημερομηνία δημοσίευσης και κάποια άλλα στοιχεία. Στο Drupal μπορείτε να κατασκευάσετε τους δικούς σας τύπους περιεχομένου και να έχετε όσα πεδία θέλετε μέσα σε αυτούς και μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα πεδία ακόμα και αν το site είναι στον "αέρα". Έτσι, για παράδειγμα, εάν κατασκευάσετε το online κατάστημά σας στο Drupal και κάποια στιγμή σκεφτείτε ότι πρέπει να χρεώνετε τα έξοδα αποστολής βασισμένα στο βάρος των προϊόντων, είναι πολύ εύκολο να προσθέσετε ένα πεδίο στον τύπο περιεχομένου "προϊόν" το οποίο να ονομάζεται "βάρος" και να εισάγετε εκεί το βάρος των προϊόντων σας.

Αυτό που συνοδεύει τα περισσότερα site σε Drupal είναι ένα εξωτερικό module το οποίο ονομάζεται "Views". Το module αυτό είναι το δημοφιλέστερο στον κόσμο του Drupal επειδή σας επιτρέπει να αντλείτε δεδομένα από την βάση δεδομένων σας και συγκεκριμένα από τους τύπους περιεχομένου που έχετε δημιουργήσει μόνοι σας και να τα χρησιμοποιείτε με όποιον τρόπο θέλετε στην κατασκευή της σελίδας σας. Βέβαια, εδώ δεν φαίνεται πολύ καλά, αλλά με το "Views", μπορείτε να επιλέξετε τα πεδία που θέλετε, να ορίσετε τα κριτήρια των φίλτρων σας και τα κριτήρια της ταξινόμησής σας και να κατασκευάσετε την ιστοσελίδα όπως ακριβώς θέλετε να εμφανίζεται στους επισκέπτες σας. Αυτό είναι πάρα πολύ ισχυρό, έτσι στην επερχόμενη έκδοση του Drupal, η οποία αναμένεται στο τέλος της χρονιάς, το "Views" θα ενσωματωθεί στον πυρήνα του Drupal. Ουσιαστικά, το "Views" είναι ένα εργαλείο κατασκευής ερωτημάτων SQL που επιτρέπει σε κάποιον χωρίς να είναι προγραμματιστής να κατασκευάσει τα ερωτήματα και να λάβει δεδομένα από την βάση εμφανίζοντάς τα με τον τρόπο που επιθυμεί στους επισκέπτες.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο σημείο είναι ότι στο Drupal μπορείτε να έχετε ομάδες χρηστών οι οποίοι έχουν ρόλους και ο κάθε ρόλος έχει τα δικά του δικαιώματα.

Έτσι, μπορείτε να φτιάξετε όσους ρόλους θέλετε για το site σας και να επιτρέψετε στους χρήστες να κάνουν μόνο αυτά που εσείς θέλετε να κάνουν. Για παράδειγμα, μπορείτε να κατασκευάσετε είναι e-shop και να έχετε μερικούς χρήστες οι οποίοι έχουν πρόσβαση στις τιμές χονδρικής γιατί είναι οι πελάτες χονδρικής σας. Αυτό πάλι είναι κάτι το οποίο μπορείτε να ρυθμίσετε μέσα από γραφικό περιβάλλον και τις περισσότερες φορές δεν θα χρειαστείτε καθόλου βοήθεια από κάποιον προγραμματιστή.

Άλλο ένα προηγμένο και πολύ καλό χαρακτηριστικό του Drupal, είναι το πρόσθετο "Rules" το οποίο σας επιτρέπει να κατασκευάζετε τις δικές σας ροές εργασιών(workflows). Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε στο Drupal να στείλει ένα γραπτό μήνυμα στα κινητά των πελατών κάθε φορά που βάζουν μία παραγγελία. Πάλι, χρησιμοποιώντας ένα πρακτικό γραφικό περιβάλλον, μπορείτε να κατασκευάσετε αυτό τον κανόνα και μπορείτε να τον παραμετροποιήσετε όπως ακριβώς θέλετε.

Για να πω την αλήθεια, κάποιες από αυτές τις δυνατότητες χρειάζονται λίγο περισσότερο διάβασμα και περισσότερο ψάξιμο στα ενδότερα του συστήματος και μπορείτε να επιλέξετε να τα πραγματοποιήσει για εσάς ο προγραμματιστής ή η εταιρεία, αλλά αφού το κατασκευάσουν αρχικά, μετά θα είναι για εσάς πάρα πολύ εύκολο να το παραμετροποιήσετε και να το "πειράξετε" για να δουλέψει όπως ακριβώς εσείς θέλετε.

Λόγος Νούμερο 2

Ο δεύτερος λόγος που πιστεύω ότι το Drupal είναι ένα πάρα πολύ καλό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, είναι γιατί είναι πάρα πολύ φιλικό στις μηχανές αναζήτησης. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τα site σας και για τα site των πελατών μας.

Έτσι, όταν άρχισα να ερευνώ για το Drupal CMS, έλεγξα εάν τα πηγαίνει καλά με τις μηχανές αναζήτησης. Αυτό που ανακάλυψα ήταν ότι η κοινότητα του Drupal έχει κατασκευάσει αναρίθμητα πρόσθετα που αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό ως θέμα ύψιστης σημασίας.

Υπάρχουν πολλά πρόσθετα που θα σας βοηθήσουν να εμφανιστείτε ψηλότερα, και θα μπορούσα να μιλάω ώρες για αυτά, αλλά θα μιλήσω μόνο για το Pathauto, το οποίο σας επιτρέπει να κατασκευάσετε την δομή των URL με τον τρόπο που θέλετε. Έτσι, για παράδειγμα, όταν κατασκευάζετε ένα site με το Drupal, μπορείτε να τοποθετήσετε τα άρθρα του site στον φάκελο "articles" και έτσι το κάθε άρθρο να έχει το τίτλο "articles" στο URL του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις μηχανές αναζήτησης, αλλά και από θέμα ευχρηστίας για τους χρήστες επειδή οι χρήστες κοιτούν στο URL του site σας για να προσανατολιστούν και να καταλάβουν πού ακριβώς βρίσκονται. Αυτό που ανακαλύψαμε μετά την μεταφορά πολλών από τα site μας από Joomla σε Drupal και από συστήματα κλειστού κώδικα σε Drupal, ήταν ότι αμέσως μετά την μεταφορά σε Drupal, είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην κατάταξη του Google. Εδώ μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα σχετικά με ένα ελληνικό site στο οποίο μετά την μεταφορά του σε Drupal, είχαμε σχεδόν 40% αύξηση στην κατάταξη και στην επισκεψιμότητα από τα φυσικά αποτελέσματα. Αυτό που συνηθίζουμε να λέμε είναι ότι "το Google πράγματι αγαπάει το Drupal".

Λόγος Νούμερο 3

Το Drupal είναι αξιόπιστο και μερικά από τα μεγαλύτερα site στον κόσμο το χρησιμοποιούν. Εντυπωσιάστηκα πολύ όταν έψαχνα για το Drupal καθώς ανακάλυψα ότι κάποια από τα μεγαλύτερα site, όπως ο Λευκός Οίκος των ΗΠΑ είναι κατασκευασμένο σε Drupal. Ή το MTV UK. France24.com. Το μουσείο του Λούβρου. Το Economist. Το site των βραβείων Grammy. ING US. Examiner. Έτσι, σκέφτηκα ότι αφού αυτοί οι οργανισμοί βασίζονται σε Drupal, τότε θα ήταν πολύ καλό για τους πελάτες μου και θα μπορούσα και εγώ επίσης να βασιστώ επάνω του. Εδώ μπορείτε να δείτε την ανάπτυξη των δημοφιλέστερων συστημάτων διαχείρισης περιεχομένου ανοιχτού κώδικα αυτή την στιγμή. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, τον προηγούμενο χρόνο, το Drupal είχε περισσότερο από 20% ανάπτυξη στην χρήση του. Αυτή την περίοδο, πάνω από ένα εκατομμύριο site τρέχουν σε Drupal.

Λόγος Νούμερο 4

Το Drupal είναι ασφαλές. Οι προμηθευτές των συστημάτων κλειστού κώδικα έχουν πάντα ένα επιχείρημα εναντίον των συστημάτων ανοιχτού κώδικα λέγοντας ότι αφού είναι ανοιχτού κώδικα, οποιοσδήποτε μπορεί να ρίξει μια ματιά στον κώδικά τους, να μελετήσει τον κώδικα και να βρει κενά ασφαλείας. Αυτό ισχύει για τα υπόλοιπα συστήματα, αλλά όχι για το Drupal. Επειδή το Drupal έχει δώσει πολύ μεγάλη σημασία στα θέματα ασφάλειας και έχει σχηματίσει μία ομάδα από επαγγελματίες ειδικούς σε θέματα ασφαλείας προγραμματιστές οι οποίοι ψάχνουν συνεχώς και κλείνουν τα κενά ασφαλείας που ανακαλύπτουν στο σύστημα.

Και αυτό επειδή γνωρίζουν ότι αυτό το σύστημα χρησιμοποιείται από τα μεγαλύτερα site του κόσμου. Και για να λέμε και την αλήθεια, έχω δει πάρα πολλά site σε WordPress και Joomla να "χακάρονται", αλλά δεν έχω δει ποτέ να συμβαίνει σε site με Drupal, τουλάχιστον όχι ακόμα.

Λόγος Νούμερο 5

Το Drupal έχει μία πολύ ενεργή κοινότητα. Γιατί όμως είναι αυτό σημαντικό για εσάς; Επειδή περισσότερο από 1 εκατομμύριο άνθρωποι εργάζονται για να κάνουν το σύστημα καλύτερο και βρίσκονται πάντα διαθέσιμοι για να σας βοηθήσουν είτε δωρεάν μέσω των καναλιών IRC είτε μέσω των forum, είτε επί πληρωμή. Έτσι, είναι πολύ εύκολο για εσάς να βρείτε καλούς προγραμματιστές, καλές εταιρείες κατασκευής ιστοσελίδων και μπορείτε να συνεργαστείτε με όποιον θέλετε και να αλλάξετε συνεργάτες οποτεδήποτε θελήσετε.

Επίσης, υπάρχουν πάνω από 20.000 δωρεάν modules έτοιμα να τα χρησιμοποιήσετε και να επεκτείνετε τις δυνατότητες του site σας.

Εδώ μπορείτε να δείτε μερικές φωτογραφίες από τα συνέδρια DrupalCon, τα συνέδρια του Drupal οργανώνονται μέσα στο έτος και μπορείτε και εσείς να παρευρεθείτε σε αυτά. Τα Drupal Con είναι δύο φορές τον χρόνο αλλά υπάρχουν και μηνιαία μικρότερα συνέδρια, τα Drupal Camps και τα Drupal Meetups τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε και να διαπιστώσετε και εσείς την ζωντάνια και το είδος των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά για να σας βοηθήσουν. Αυτή είναι από το Μόναχο.

Στην Netstudio έχουμε κατασκευάσει πάρα πολλά modules σε Drupal καθώς και δύο διανομές. Οι διανομές για Drupal είναι σετ από εγκαταστάσεις Drupal τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε, να εγκαταστήσετε και να έχετε ένα site έτοιμο στον αέρα σε μερικά λεπτά. Έχουμε κατασκευάσει την διανομή Open Deals, η οποία είναι μια διανομή "Groupon out of the box". Την κατεβάζετε, την εγκαθιστάτε, και το site σας είναι έτοιμο, και πάνω από όλα, είναι δωρεάν.

Λόγος Νούμερο 6

Το Drupal είναι καινοτόμο. Η κοινότητα του Drupal ενσωματώνει ενεργά κάθε νέα τεχνολογία μέσα στο Drupal. Ως αποτέλεσμα, το Drupal ήταν αυτό που ενσωμάτωσε πρώτο τα responsive themes τα οποία θα σας παρουσιάσω αργότερα. Ήταν το Drupal το οποίο ξεκίνησε την υλοποίηση της άμεσης επεξεργασίας (inline editing), μία τεχνολογία που θα είναι έτοιμη τους ερχόμενους μήνες και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο Drupal 7 αλλά και στο επερχόμενο Drupal 8, η οποία σας επιτρέπει να επεξεργαστείτε το περιεχόμενο του site κατ' ευθείαν χωρίς να χρειαστεί να μεταβείτε σε περιβάλλον διαχείρισης. Από το περιβάλλον χρήσης, εκεί που επισκέπτεστε το site, όταν δείτε κάποιο λάθος, τυπογραφικό ή οτιδήποτε άλλο, μπορείτε να πατήσετε στην επεξεργασία και να αλλάξετε τα πάντα "live".

Επίσης, υπάρχουν μηχανισμοί antispam όπως το Mollom, το οποίο σας προτρέπω να ρίξετε μια ματιά, είναι αρκετά προχωρημένο αλλά ταυτόχρονα καθόλου ενοχλητικό για τους χρήστες.

Το "Faceted Search" είναι μία τεχνολογία αναζήτησης, στην οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις πολλαπλά φίλτρα Ajax για να εντοπίσεις αυτό ακριβώς που ψάχνεις, και θα σας δείξω ένα παράδειγμα αργότερα.

Και το Symfony2 είναι το "next big thing" του Drupal. Το Symfony2 είναι ένα PHP framework ανεπτυγμένο από μία άλλη ομάδα, το οποίο ενσωματώνεται και αυτό στο Drupal 8 και κατά ένα τρόπο ενώνει αυτές τις δύο κοινότητες με αποτέλεσμα τα πράγματα να κινούνται πιο γρήγορα.

Εδώ, μπορείτε να δείτε πώς το δικό μας site, το οποίο είναι κατασκευασμένο σε Drupal, προσαρμόζεται στα διαφορετικά μεγέθη οθονών. Αυτό είναι το λεγόμενο "responsive design".

Και εδώ μπορείτε να δείτε ένα online κατάστημα όπου έχουμε αναπτύξει "Faceted Search" σε Drupal όπου μπορείτε με 2-3 κλικ, να βρείτε αυτό ακριβώς που ψάχνετε ανάμεσα σε χιλιάδες προϊόντα.

Στην πραγματικότητα, έχουμε αναπτύξει ένα εξωτερικό module βασισμένο στο Search API του Drupal, το οποίο ονομάζεται "FindasticTM", και είναι πάρα πολύ γρήγορο και προηγμένο.

Λόγος Νούμερο 7

Τέλος, το Drupal είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα και μπορείτε να το κατεβάσετε σήμερα, να το δοκιμάσετε και να διαπιστώσετε τι μπορείτε να κάνετε με αυτό. Μπορείτε να επιλέξετε οποιονδήποτε να δουλέψει για το site σας, δεν είστε υποχρεωμένοι να πληρώσετε για οποιαδήποτε άδεια ή δικαιώματα, πληρώνετε μόνο για τον χρόνο του προγραμματισμού και της σχεδίασης.

Έτσι, για μένα το Drupal είναι το τέλειο σύστημα. Έχω διερευνήσει όλα τα συστήματα που υπάρχουν; Όχι. Αλλά, από αυτά που έχω δει είναι η καλύτερη επιλογή και θα χαρώ να μιλήσω σε οποιονδήποτε από εσάς και να δούμε μαζί αν είναι μία καλή επιλογή και για εσάς.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Γιάννης

Γράφει ο Γιάννης

Founder & CEO

Σχόλια
avatar

09/07/2013 - 18:42

Χρυσάνθη Έλενα

Θερμά συγχαρητήρια! Σαφήνεια και καινοτομία. Εύχομαι σύντομα να μπορέσω και εγώ να συμπεριληφθώ στους πελάτες σας. Ξεκίνησα και εγώ τις "Εκδόσεις Διόνυσος-Dionisos Publications" πριν 8 χρόνια. Πάντα επιτυχίες.

avatar

29/03/2020 - 14:40

Ανδριανόπουλος Βαγγέλης

ψάχνοντας για drupal στην Ελλάδα έπεσα πάνω σε αυτό το post. Το απόλαυσα πραγματικά μπράβο σου Γιάνν...

Σχολιάστε το άρθρο