Ταχύτητα

Rocket

Όλοι οι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες ανεξαρτήτως κλάδου έχουμε ένα στόχο στα πρώτα μας βήματα: Να πετύχουμε. Αυτό σημαίνει να κάνουμε την επιχείρησή μας κερδοφόρα, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε από αυτή μια ποιοτική ζωή για εμάς και την οικογένειά μας.

Γνωρίζω πάρα πολλούς που ο λόγος που δεν το καταφέρνουν είναι η έλλειψη ταχύτητας, κάτι που είναι καθοριστικό ειδικά στο ξεκίνημα. Αναφέρομαι στην ταχύτητα με την οποία κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες που οδηγούν στην επιτυχία. Από καθημερινά μικρά πράγματα όπως την ταχύτητα πληκτρολόγησης, έως την ταχύτητα με την οποία ξεκινούν την ιδέα τους ή την ταχύτητα που δοκιμάζουν διαφορετικές ενέργειες μάρκετινγκ και πωλήσεων. Αυτή η έλλειψη ταχύτητας δεν τους επιτρέπει να φτάσουν στο κρίσιμο σημείο όπου η επιχείρησή τους θα αρχίσει να ρολάρει.

Το ξέρω ότι έχουμε μάθει από το σχολείο "καλύτερα να το κάνεις σωστά παρά βιαστικά". Αλλά η προσωπική μου εμπειρία, όταν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας στα πρώτα σου βήματα είναι η αντίθετη. Η ταχύτητα είναι απαραίτητη. Πρέπει να κάνεις τα πράγματα και σωστά και γρήγορα, αλλά αν διάλεγα ένα από τα δύο, στα πρώτα βήματα κάθε εγχειρήματος, αυτό θα ήταν η ταχύτητα.

Είναι η ταχύτητα ο μοναδικός λόγος αποτυχίας; Όχι. Αλλά είναι ένας από τους συχνότερους που βλέπω τόσο σε πελάτες, όσο και σε φίλους και γνωστούς που ξεκινούν επιχειρήσεις.

Αν μπορείς να μιλήσεις με 20 υποψήφιους πελάτες την ημέρα, θα έχεις πολύ μεγαλύτερη επιτυχία από αυτούς που μιλούν με 3 υποψήφιους πελάτες την ημέρα. Αν δοκιμάζεις 5 ενέργειες μάρκετινγκ τον μήνα, η πιθανότητα επιτυχίας είναι πολύ μεγαλύτερη από το να δοκιμάζεις 1 ενέργεια μάρκετινγκ το εξάμηνο. Αν φτιάξεις το site σου σε 3 ημέρες, θα έχεις προβάδισμα έναντι αυτού που χρειάζεται 3 χρόνια (ναι υπάρχουν και οι δύο περιπτώσεις). Αν γράφεις 5 blogpost το μήνα, θα είσαι καλύτερα από το να γράφεις 1 το δίμηνο.

Η ταχύτητα όμως παίζει ρόλο και στην ουσία της ίδιας σου της υπηρεσίας ή του προϊόντος. Γνωρίζω κουρέα που κουρεύει σε 6 λεπτά και κουρέα που για το ίδιο κούρεμα χρειάζεται 30 λεπτά. Έχω δει και τη διαφορά στην ποιότητα της ζωής τους. Η μέρα με τη νύχτα.

Έχω επισκεφθεί εστιατόρια που σου σερβίρουν τα πρώτα πιάτα σε 5 λεπτά από τη στιγμή που κάθεσαι στο τραπέζι και έχω επισκεφθεί εστιατόρια που το ίδιο το κάνουν σε 20 λεπτά. Ίδιος αριθμός τραπεζιών, επιτυχημένοι οι μεν, με κλισέ του στυλ "δεν έχει ο κόσμος χρήματα" και "δύσκολα τα πράγματα" οι δε. Απλά και μόνο λόγω διαφορετικής ταχύτητας.

Αν μπορείς να παράγεις διπλάσια προϊόντα ή υπηρεσίες την ημέρα, αυξάνεις κατακόρυφα την κερδοφορία σου, καθώς τις περισσότερες φορές, τα πάγια έξοδα παραμένουν σχεδόν τα ίδια. Και φυσικά, αν όλες οι παραπάνω ενέργειες σε οδηγούν στο να κάνεις τζίρο 30.000€ το μήνα, έχεις ήδη ένα τεράστιο προβάδισμα έναντι αυτών που κάνουν τον ίδιο τζίρο σε τρεις μήνες.

Με το να είσαι γρήγορος, όχι μόνο θα κάνεις περισσότερα, αλλά περνάς και τον ίδιο ρυθμό και στους συνεργάτες σου. Εκπέμπεις ζωντάνια και ενθουσιασμό προς τους υποψήφιους πελάτες σου και εξυπηρετείς καλύτερα τους ήδη υπάρχοντες.

Πώς μπορείς να αποκτήσεις ταχύτητα;

Επιδιώκοντάς την. Έχε πάντα κατά νου το ρητό "το γοργόν και χάριν έχει". Μάθε να πληκτρολογείς γρήγορα, να μιλάς γρήγορα, να σκέφτεσαι γρήγορα. Κάνε περισσότερα τώρα, μην αφήνεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα. Καλύτερα να κάνεις περισσότερα τώρα, παρά λιγότερα σε βάθος χρόνου.

Μερικά ακόμα tips:

  • Μην φοβάσαι τα λάθη, μην επιδιώκεις την τελειότητα. Μην προσπαθείς να σχεδιάσεις και να μελετήσεις το τέλειο τηλεφώνημα πωλήσεων. Απλά κάντο και μάθε από τις μικρές αποτυχίες. Αυτά που θα μάθεις στην πράξη δεν συγκρίνονται από όλα όσα θα μάθεις στην θεωρία.
  • Μίλα λιγότερο σε κάθε τηλεφώνημα. Πες γρήγορα αυτά που θες να πεις, ώστε να έχεις χρόνο για περισσότερες επικοινωνίες.
  • Αν μπορείς να κάνεις online συνάντηση, προτίμησέ τη από το να χάσεις άσκοπα χρόνο στο αμάξι.
  • Αν μια συνάντηση δεν χρειάζεται, μην την κάνεις καθόλου. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που έχω "γλιτώσει" συναντήσεις κάνοντας 2-3 ερωτήσεις και κλείνοντας τα θέματα από το τηλέφωνο.
  • Χρησιμοποίησε την τεχνολογία, όπου μπορεί να σου γλιτώσει χρόνο. Μάθε να χρησιμοποιείς συντομεύσεις πληκτρολογίου, μην ακουμπάς το mouse! Για κινήσεις που τις κάνουμε εκατοντάδες φορές μέσα στη μέρα, κάθε δευτερόλεπτο που γλιτώνεις, κάνει διαφορά.
  • Ανάθεσε σε άλλους χρονοβόρες εργασίες (όχι πάντα εύκολο στο ξεκίνημα).

Γενικά, σκέψου τι μπορείς να αυτοματοποιήσεις, καθώς και τι μπορείς να καταργήσεις τελείως από τις καθημερινές συνήθειες και διαδικασίες που αφορούν τη δουλειά σου.

Η ταχύτητα οδηγεί και σε λάθη;

Ναι! Παρ'όλα τα λάθη όμως, θα έχεις κάνει περισσότερα, θα έχεις αποκτήσει περισσότερες εμπειρίες, θα έχεις μάθει από περισσότερες εσφαλμένες ενέργειες και θα καταλάβεις γρηγορότερα τι δουλεύει και τι όχι.

Μερικές συμβουλές για να διαχειριστείς καλύτερα ή να μειώσεις τις αρνητικές συνέπειες της ταχύτητας:

  • Αποδέξου ότι δεν θα τα κάνεις όλα τέλεια. Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και τις περισσότερες φορές μπορείς να βελτιώσεις προηγούμενες δράσεις σου σε βάθος χρόνου.
  • Πάνω στην ταχύτητά σου να απαντήσεις σε email, να μιλήσεις γρήγορα στο τηλέφωνο, να ολοκληρώσεις συναντήσεις, κάποιες φορές μπορεί να φανείς απότομος ή και αγενής. Μπορεί επίσης και να σου ξεφύγουν πράγματα που δεν θα πρέπει να γράψεις ή να πεις. Να είσαι έτοιμος να ζητήσεις πολλά συγνώμη.
  • Εξήγησε στους συνεργάτες σου γιατί είσαι βιαστικός. Θα δείξουν μεγαλύτερη κατανόηση. Ίσως βοηθήσει να τους στείλεις αυτό εδώ το blogpost ;)
  • Αποφάσεις που συνεπάγονται σημαντικών συνεπειών, σκέψου τις διπλά. Π.χ. συνεταιρισμούς και προσλήψεις. Αν οι συνέπειες είναι μη αναστρέψιμες, πάρε και δεύτερη ή και τρίτη γνώμη από ανθρώπους που καταλαβαίνουν τι προσπαθείς να επιτύχεις και τους εμπιστεύεσαι. Με τον καιρό θα αποκτήσεις την εμπειρία για το πού πρέπει να πηγαίνεις γρήγορα και πού πρέπει να "φρενάρεις".
  • Γνώθι σαυτόν. Χαρτογράφησε τα σημεία που υστερείς και απόφυγε τις κακοτοπιές. Αν βλέπεις ότι υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις που δεν μπορείς να χειριστείς καλά, ανάθεσέ τις σε άλλους. Εγώ για παράδειγμα συνειδητοποίησα (δυστυχώς μετά από χρόνια) ότι χάνω την ψυχραιμία μου με πελάτες που είναι αργοί και εστιάζονται στις διαδικασίες αντί στην ουσία. Ανέθεσα λοιπόν αυτού του είδους τις συνεννοήσεις σε συνεργάτες μου με μεγαλύτερη υπομονή.

Έχεις άλλες ιδέες; Πρότεινε στα σχόλια παρακάτω.

Αρκεί η ταχύτητα για να πετύχεις;

Όχι. Παίζει ρόλο και η ποιότητα και η προσοχή στη λεπτομέρεια και η αποτελεσματικότητα αυτών που κάνεις... και χρειάζεται και λίγη τύχη. Αν όμως είσαι γρήγορος και κάνεις πολλά σε μικρό χρόνο, θα καταλάβεις τι πραγματικά έχει αξία και θα γίνεις και αποδοτικός. Επιπλέον, θα δεις ότι όσο πιο πολλά κάνεις, τόσο πιο "τυχερός" θα γίνεσαι!

Γίνε γρήγορος, κάνε περισσότερα σήμερα και κάθε μέρα και πέτυχε! Θα χαρώ να λάβω νέα σου από αυτή την εμπειρία.

Γιάννης

Γράφει ο Γιάννης

Founder & CEO

Σχόλια
avatar

28/10/2021 - 16:00

Pelagia Dimitriou

Προσωπικά μου άρεσε πολύ και θεωρώ οτι κρύβει μεγάλες αλήθειες. Όσο πιο γρήγορα αποδεχτούμε κάποια πράγματα και βελτιώσουμε κάποια άλλα τόσο πιο επιτυχημένοι θα ειμαστε βραχυπροσθεσμα και μακροπροσθεσμα.

avatar

04/11/2021 - 21:30

Giannis

Πολύ καλή η τοποθέτηση σου Γιάννη!

avatar

14/11/2021 - 13:32

Δημήτρης

Με όποια εμπειρία διαθέτω σαν ελεύθερος επαγγελματίας, συμφωνώ απόλυτα. Μπράβο Γιάννη!

Σχολιάστε το άρθρο