Δυο νέα module στο drupal.org από την ομάδα μας!

screen

Η δημιουργία νέων module που προσθέτουν λειτουργικότητα στο Drupal και το κάνουν να λειτουργεί ακριβώς με τον τρόπο που εμείς θέλουμε ειναι πλέον καθημερινή ασχολία των προγραμματιστών μας. Συχνά παρατηρούμε ότι τα module που φτιάχνει η ομάδα μας είναι αναγκαία και για άλλους προγραμματιστές της κοινότητας του Drupal. Σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρούμε υποχρέωσή μας να παρέχουμε δωρεάν τον κώδικα που γράψαμε, ώστε να τον αξιοποιούν όλοι, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που εμείς χρησιμποιούμε όλα εκείνα τα φοβερά module που έχουν φτιαχτεί και δημοσιευθεί στο Drupal.org!

Τα δύο πιο πρόσφατα module που δημοσιεύσαμε στο Drupal.org είναι το Entity Translation Export/Import και το Node Translation XML sitemap.

Entity Translation Export/Import

Το module αυτό παρέχει τη δυνατότητα για μαζική εξαγωγή και εισαγωγή μεταφράσεων περιεχομένου (κειμένων, κατηγοριών, προϊόντων). Φυσικά κάποιος μπορεί να μεταφράσει το περιεχόμενο από το γραφικό περιβάλλον του Drupal και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι αρκετό. Υπάρχουν όμως και κάποιες περιπτώσεις, όπως η ύπαρξη μεγάλου όγκου περιεχομένου, στις οποίες το μαζικό export/import και η επεξεργασία με το excel μπορεί να γλυτώσει πολύ χρόνο.

Το Entity Translation Export/Import δίνει τη δυνατότητα πατώντας ένα και μόνο κουμπί να κάνουμε εξαγωγή όσα πεδία από όσους τύπους περιεχομένου θέλουμε. Στην συνέχεια ανοίγουμε το αρχείο στο excel και μεταφράζουμε τα πεδία σε όλες τις διαθέσιμες γλώσσες. Τέλος πάλι με ένα κουμπί κάνουμε upload το αρχείο.. και είμαστε έτοιμοι! Οι μεταφράσεις έχουν προστεθεί!

Μετρήσαμε την εισαγωγή μεταφράσεων και με τους δύο διαθέσιμους τρόπους. Τα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά:

 Μετάφραση από το UIΜετάφραση από το excelΜετάφραση 100 σελίδων (nodes)1 ώρα και 30 λεπτά22 λεπτάΜετάφραση 100 προϊόντων (products)45 λεπτά10 λεπτάΜετάφραση 100 κατηγοριών (terms)30 λεπτά7 λεπτά

Node Translation XML sitemap

Το “Node Translation XML sitemap” δεν κάνει κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό όμως καλύπτει μία πολύ βασική ανάγκη. Τη δυνατότητα να εξάγουμε xml sitemap από όλες τις διαθέσιμες γλώσσες του site και όχι μόνο από την αρχική γλώσσα.

Ακούγεται απίθανο να υπάρχει μία τέτοια έλλειψη σε ένα τόσο δημοφιλές σύστημα όπως το Drupal, όμως είναι λογικό. Το Drupal 7 είχε δύο τρόπους μετάφρασης. To Internationalization και το Entity Translation. Το Internationalization ήταν ο βασικός τρόπος μετάφρασης του Drupal 6 και παρέμεινε και στο 7 το πρώτο τουλάχιστον διάστημα. Στην συνέχεια αναπτύχθηκε το Entity Translation το οποίο και αναμένεται να είναι ο βασικός μηχανισμός μετάφρασης του Drupal 8. Έτσι λοιπόν το Entity Translation ως μεταγενέστερο σύστημα είχε κάποιες ασυμβατότητες με πολλά γνωστά module του Drupal και ένα από αυτά είναι το XML sitemap. Όσα site λοιπόν χρησιμοποιούν το μοντέρνο Entity Translation, κυρίως τα πιο πρόσφατα, χρειάζονται και το Node Translation XML Sitemap για να μπορέσουν να εξάγουν sitemap από όλες τις γλώσσες.

Νίκος

Γράφει ο Νίκος

Technical Director

Σχολιάστε το άρθρο