Πάθος & Όραμα. Απαραίτητα συστατικά επιτυχίας κάθε project!

orama

Κατά την πενταετή μου εμπειρία στη Netstudio, έχω βάλει τα χέρια μου σε πάνω από 100 project! Έχω δει μεγάλες επιτυχίες, αποτυχίες αλλά και αποτυχίες με κρότο. Μπορώ πια να γράψω με ασφάλεια τα συμπεράσματά μου για τη λεπτή γραμμή που χωρίζει την επιτυχία από την αποτυχία καθώς και για τους καθοριστικούς παράγοντες που κάνουν ένα project να πετύχει ή να καταχωνιαστεί στο “χρονοντούλαπο του internet”...

Ο δρόμος της επιτυχίας και o δρόμος της αποτυχίας

Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι η επιτυχία και η αποτυχία συναντώνται σε ένα σταυροδρόμι. Και η επιλογή που θα κάνεις θα σε οδηγήσει είτε στον σωστό (επιτυχημένο) δρόμο είτε στον λάθος δρόμο και την αποτυχία.

 

Στην πραγματικότητα όμως ο επιτυχημένος δρόμος είναι πολύ πιο πολύπλοκος και πολύ πιο δύσκολος από ό,τι νομίζουμε. Ο δρόμος αυτός περνάει μέσα από πολλές αποτυχίες για να καταλήξει τελικά μετά από πολλές προσπάθειες στην επιτυχία.

 

Τι είναι όμως αυτό που σε κάνει να σηκώνεσαι από τις αποτυχίες και να συνεχίζεις τον αγώνα δρόμου προς την επιτυχία;

Το Πάθος!

Το πάθος είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας. Όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι το έχουν. Τι είναι πάθος; Το πάθος είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα αγάπης. Είναι η ανάγκη κάποιου να δώσει όλο του τον εαυτό για να πετύχει. Το πάθος είναι έρωτας.

Για να επιτύχει ένα project χρειάζεται παθιασμένους ανθρώπους. Χρειάζεται μία ομάδα που θα δώσει όλο της τον εαυτό για να επιτευχθεί ο τελικός στόχος. Χρειάζεται έναν leader που θα είναι ο ίδιος παθιασμένος και εστιασμένος στο αποτέλεσμα.

Στην Netstudio τα πέντε τελευταία χρόνια που την παρακολουθώ από μέσα εργαζόμαστε πολύ σκληρά σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεν είναι απλό. Όμως προσπαθούμε να στελεχώσουμε την ομάδα μας με παθιασμένους και φιλόδοξους ανθρώπους. Ανθρώπους που δεν θα τελειώσουν απλώς το project, αλλά θα το απογειώσουν. Θα το δουν σαν δικό τους, θα οικειοποιηθούν το όραμα και τον στόχο του έργου και θα βάλουν τα δυνατά τους για να επιτευχθεί.

...είπα όμως την μαγική λέξη:

Όραμα

Το όραμα, οι περισσότεροι νομίζουν, ότι είναι συνώνυμο της λέξης στόχος. Μπορεί κάποτε να ήταν… Όχι πια! Η λέξη στόχος έχει χάσει την αξία που είχε. Σήμερα στόχος μπορεί να είναι η αγορά ενός αυτοκινήτου, ένα ωραίο ταξίδι στο εξωτερικό, η επιτυχία του μηνιαίου οικονομικού αποτελέσματος κτλ...

Χρειαζόμαστε πλέον μία άλλη λέξη που να περιγράφει αυτό το πιο σπουδαίο, πιο στοιχειώδες, πιο σπάνιο. Το όραμα λοιπόν είναι μία φιλοσοφία, ένας τρόπος σκέψης. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν βρει ή δεν έχουν επικεντρωθεί ακόμα στο δικό τους όραμα. Αλλά ακόμα και αυτοί που έχουν, τις περισσότερες φορές το έχουν δανειστεί από άλλους. Όλοι οι άνθρωποι όμως το αναζητούν και το ψάχνουν. Αν έχεις όραμα, τότε σίγουρα δίπλα σου προσελκύεις ανθρώπους που ψάχνουν για όραμα, ανθρώπους που διψούν για έναν τρόπο σκέψης στον οποίο θα διοχετεύσουν όλη τους τη δημιουργικότητα και το πάθος τους.

Σκεφτείτε την Apple. Τι είναι αυτό που έκανε την εταιρεία να απογειωθεί και να έχει πιστούς πελάτες σε όλο τον κόσμο; Το design; H ποιότητα κατασκευής; Δεν νομίζω… Και άλλες εταιρείες τα έχουν αυτά. Το όραμα!

 

Because the people who are crazy enough to think they can change the world,
are the ones who do.
- Apple Inc.

 

Επιτυχημένα project

Τα περισσότερα από τα επιτυχημένα project στα οποία έχω συμμετάσχει είχαν ανθρώπους με όραμα και πάθος. Ήταν εκείνα τα project των οποίων οι εμπνευστές ήρθαν στην Netstudio για να μας μεταφέρουν το όραμά τους, να μας μιλήσουν για την φιλοσοφία τους, να μας δώσουν τον τρόπο σκέψης τους.

Σε αυτά τα project η ομάδα μας ενστικτωδώς “απάντησε” με πάθος και ενθουσιασμό! Δώσαμε όλο μας τον εαυτό και τελικώς, πέτυχε!

Αν δεν έχω όραμα;

Κανένας δεν γεννιέται με όραμα. Ούτε το να γίνει κάποιος οραματιστής είναι χαρισματική ικανότητα κατ’ ανάγκην. Εύκολα ο καθένας μπορεί να γίνει οραματιστής ακολουθώντας μία απλή μέθοδο. Αρκεί κάποιος να φτιάξει μία μικρή φράση, μία παράγραφο που θα καταγράφει τον τρόπο σκέψης του, την φιλοσοφία του για τη ζωή. Τα παρακάτω τέσσερα βήματα μας βοήθησαν εμάς στην Netstudio να φτιάξουμε το δικό μας όραμα σαν ομάδα και να το καταγράψουμε σε μία φράση.

  • Απαντήσαμε με μία παράγραφο ο καθένας στις παρακάτω ερωτήσεις: Τι θέλεις να δημιουργήσεις στη ζωή σου; Αν είχες ξανά ενέργεια σαν μικρό παιδί, τι θα ήθελες να επιτύχεις; Τι θα σε ξύπναγε νωρίς το πρωί και θα σε κρατούσε ξύπνιο μέχρι αργά το βράδυ; Αν δεν σε κρατούσε τίποτα πίσω, τι θα ήταν αυτό που θα έκανες στη ζωή σου; Τι προκλήσεις θέλεις να αντιμετωπίσεις; Τι θα ήθελες να μοιραστείς με τους άλλους; Τι θα ήθελες να συνεισφέρεις στη ζωή σου και στις ζωές των υπολοίπων;
  • Συνθέσαμε τις απαντήσεις φτιάχνοντας μία παράγραφο συναισθηματικά φορτισμένη. Μία φράση που μας κινητοποιεί για δράση, που μας προκαλεί δημιουργική ανησυχία!
  • Προσθέσαμε συγκεκριμένα αποτελέσματα που μετριούνται.
  • Το όραμα δεν χρειάζεται να είναι ένα τέλειο κείμενο. Δεν χρειάζεται να μιλάει σε κανέναν άλλο εκτός από τον ίδιο τον οραματιστή. Συνεπώς, το γράψαμε όπως ακριβώς το σκεφτήκαμε. Δεν κάναμε “εκπτώσεις” στην σύνταξη για να ακούγεται πιο ωραίο στα αφτιά των ανθρώπων με τους οποίους θα το μοιραστούμε. Το αποτέλεσμα ήταν:

Always Improve Ourselves & Our Customers in Internet Solutions
-Netstudio

Φτιάξτε και εσείς το δικό σας όραμα, ακολουθήστε το πάθος σας, βρείτε μία ομάδα με την οποία θα μοιραστείτε το όραμά σας, ενθουσιάστε την και τότε η επιτυχία είναι εγγυημένη!

Τι πιστεύετε εσείς σχετικά με την επιτυχία και τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτή; Αφήστε το σχόλιό σας.

Νίκος

Γράφει ο Νίκος

Technical Director

Δημοσιεύθηκε την 16.06.2014

Σχόλια
avatar

21/11/2015 - 21:56

Lambros Mitropoulos

Εξαιρετικό κείμενο. L.M

avatar

22/09/2016 - 17:29

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΤΗΣ

Πολύ καλή προσέγγιση του θέματος με σαφήνεια και κατανοητές απο όλους έννοιες. Πολύ καλό το ΟΡΑΜΑ σας. Καλή επιτυχία στην επίτευξη του Γιάννης Κώτης Μέλος ΚΕΜΕΛ Certified Master Coach

avatar

19/10/2016 - 00:33

Vasileios Davvetas

Ετσι είναι.Ενα άρθρο παρουσίασης τής πραγματικότητας. Εξαιρετικό .Εύγε.

avatar

07/12/2016 - 21:59

Σοφία

Το moto που έχω στη ζωή μου είναι : Τίποτα αδύνατο και δύςκολο για τον θέλοντα.Παρατηρησα ότι εάν έχεις βιώσει και την απόλυτη κορυφή και τον απόλυτο πάτο και απογοητευτείς πάντα κάτι μέσα σου δεν σε αφήνει να παραιτηθείς κι ας είσαι σε αδράνεια για καιρό.Οταν υπάρχει πάθος η φλόγα έχει τέτοιο πείσμα που έρχονται ετσι τα πράγματα στη ζωή από το πουθενά και σου δίνεται η ευκαιρία να απογειωθεις και αν όντως θες θα απογειωθείς,το μόνο σίγουρο.παντως προσωπικά ότι έφτιαχνα ο στόχος μου ήταν να ναι ωραίο και ποιοτικό και ο πελάτης δεν είναι τσέπη.Του προσφέρεις κάτι από σένα που χρειάζεται κι αυτό δίνει μια εσωτερική ευχαρίστηση και δεν είναι αγγαρεία η δουλειά.Απο την άλλη όμως είδα ότι δεν πρέπει να υποτιμάμε τι προσφέρουμε όχι για τους άλλους αλλά για μας γιατί ετσι χάνεται η λαχτάρα για δημιουργία και η όρεξη.Οπότε επιτυχία πιστεύω είναι το σύνολο των αποτυχιών όχι μόνο στα οικονομικά ανοίγματα πάνω σε ένα project ή οι λάθος επιλογές ,αλλά η μεγαλύτερη αποτυχία στο να μην εκτιμάς εσυ ο ίδιος τι μπορείς να καταφέρεις και ότι και να κάνεις με μεράκι έχει αξία γιατί είναι κομμάτι του ίδιου σου του εαυτού για να το προσφέρεις στον άλλο,όταν πάθεις,μάθεις,συνειδητοποιήσεις και ξανασηκωθεί τότε πέτυχες πριν καν πετύχεις

avatar

23/11/2020 - 09:43

Άκης Αναστασίου

Το μότο work hard to success είναι εμπνευσμένο ΑΠΟΛΥΤΑ από το κείμενό σας. Χωρίς πάθος, δε γίνεται.. .εκεί φαίνεται η διαφορά του στόχου και του οράματος κατά την άποψή μου. Have fun!

avatar

07/12/2020 - 11:39

Yannis Mouzakis

εξαιρετικό άρθρο

avatar

13/06/2022 - 20:32

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΤΣΙΚΟΥΡΑΣ

Η βούληση (πάθος) να κυνηγήσεις αυτό που νοηματοδοτει την ύπαρξη σου είναι το δυνατότερο από τα άλλα τρία απαραίτητα συστατικά για την έκφραση του προσωπικού και του οργανωσιακου μεγαλείου. όραμα, πειθαρχία, συνείδηση. Η ομάδα σας φαίνεται οτι τα έχει και τα τέσσερα. Συγχαρητήρια.

avatar

14/09/2022 - 09:53

Ματίνα

Συγχαρητήρια για το άρθρο σας, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Το δικό μας μοτό είναι "εκεί που κοιτάς, εκεί θα πας".

avatar

22/03/2024 - 08:49

ΓΙΩΡΓΟΣ

Συμφωνώ μαζί σας.Τά πολλά λόγια είναι φτώχεια.Τό μυστικό τής επιτυχίας είναι νά έχεις στόχο. Κοιμάσαι καί ξυπνάς μέ τόν στόχο σου.Όταν οι άλλοι χαζεύουν-κοιμούνται -τεμπελιάζουν εσύ ασχολείσαι μέ τό θέμα σου.Όταν υπάρξει καποιο πρόβλημα, χωρίς στενοχώρια η απογοήτευση,πρέπει νά απαντήσης στό ερώτημα καί τώρα τί θά κάνω ; ποιά λυση θά βρώ.

Σχολιάστε το άρθρο