Joomla 2.5 vs drupal 7

drupal

Πρόσφατα δημοσίευσα σε forum συζήτησης προγραμματιστών την άποψή μας για το Drupal 7 και το Joomla 2.5. Αναδημοσιεύω εδώ: Επιτρέψτε μου να παρουσιάσω και τη δικιά μου άποψη στο θέμα έχοντας δουλέψει εκτενώς και με τα 2 και όταν δούλευα μόνος μου, αλλά και όταν η ομάδα μας έφτασε τους 6 developers. Δουλεύαμε με Joomla από την εποχή του... Mambo μέχρι και πριν ενάμισι χρόνο. Φτάσαμε στο Joomla να υλοποιούμε πολύπλοκα site και online καταστήματα με κατασκευή ΠΟΛΛΩΝ custom module, plugin, component. Εδώ και 1,5 χρόνο όμως, γυρίσαμε σε Drupal. Η αλλαγή δεν ήταν εύκολη απόφαση, καθώς όταν έχεις κατακτήσει ένα σύστημα και πρέπει να μάθεις ένα καινούριο, η επένδυση χρόνου, είναι ακριβώς αυτό: ΕΠΕΝΔΥΣΗ. Με ό,τι σημαίνει αυτό. Όμως το κάναμε, και δεν το μετανιώσαμε.

Τι μας αρέσει στο Drupal;

Πάνω από όλα, η απολύτως πιο συνεργατική του κοινότητα. Στο Joomla κάθε προγραμματιστής έφτιαχνε και προωθούσε το δικό του component ή module ανταγωνιζόμενος τα υπόλοιπα. Υπάρχουν π.χ. πάνω από 50 photo galleries. Στο Drupal όλοι συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός πολύ καλού και πλήρους module για την κάθε δουλειά. Αυτό μας ενθουσίασε και μας έκανε να συνδράμουμε και εμείς στην κοινότητα με αρκετά patches αλλά και με νέα modules. Κατά δεύτερο, αυτό που μας άρεσε είναι ότι στο Drupal τα συνδετικά κομμάτια (modules) που αποτελούν ένα site είναι μικρότερα. Π.χ. στο Drupal δεν υπάρχει module για photo gallery. Υπάρχουν όμως τα συνδετικά κομμάτια (π.χ. views, views slideshow) για να φτιάξεις τη δικιά σου photo gallery όπως ακριβώς θες. Αυτό σημαίνει ότι θες μεν περισσότερο χρόνο για να κτίσεις ένα site, αλλά έχεις πολύ μεγαλύτερη ευελιξία. Εκτός αυτού, τα πάντα γίνονται override από τον δικό σου κώδικα χωρίς να χρειάζεται να επέμβεις στον κώδικα του πυρήνα ή του module. Τέλος, η κοινότητα του Drupal δείχνει να ασχολείται με την ανάπτυξη πιο μεγάλων site και να επιλύει ζητήματα (caching, performance, SEO) που στο Joomla ήταν πιο δύσκολο να βρεις τις ΣΩΣΤΕΣ απαντήσεις. Εν τέλει, σίγουρα το Joomla είναι super, αλλά για τις δικές μας ανάγκες, μας κάλυψε καλύτερα το Drupal. Όπως και να έχει όμως και τα δύο είναι δωρεάν, οπότε ο κάθε χρήστης μπορεί πολύ εύκολα να ασχοληθεί και με τα δύο και να συγκρίνει καθώς και να επιλέξει για κάθε project όποιο τον καλύπτει καλύτερα.

Γιάννης

Γράφει ο Γιάννης

Founder & CEO

Σχόλια
Νίκος

10/08/2012 - 10:59

Νίκος

Γιάννη, συμφωνώ με την ανάλυσή σου με μία μικρή διαφορά: <strong>Το Drupal είναι μακράν καλύτερο από το Joomla</strong> και όχι απλά ταίριαξε στις ανάγκες μας! Καταλαβαίνω ότι δεν θες να ξύσεις πληγές μιας και υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στα δύο αυτά CMS. Όμως, εγώ είμαι λίγο πιο επιθετικός και αγενής από σένα :) Όποιος προγραμματιστής έχει δουλέψει σε Drupal, ξέρει πολύ καλά ότι είναι σαφώς ανώτερο από το Joomla σε όλα τα επίπεδα. Δουλεύω ένα χρόνο με το Drupal, δεν μου έχει λείψει απολύτως τίποτα από το Joomla. Δεν θα επέλεγα Joomla για κανενός είδους project. Η αλήθεια είναι ότι το Joomla έχει πιo εύκολο και πιο μοντέρνο κώδικα, που σημαίνει ότι είναι ιδανικό για αρχάριους προγραμματιστές. Αλλά από την άλλη, το Drupal είναι πιο ολοκληρωμένο framework. Έχει πιο προχωρημένες έννοιες όπως τα hooks και ένα πραγματικά συνεργατικό community. +1 for Drupal!

avatar

10/08/2012 - 13:23

Olga Rudnik

Δεν είμαι προγραμματίστρια, αλλά θα έλεγα power user και στις δυο πλατφόρμες. Έχοντας εμπειρία διαχείρισης μεγάλου όγκου του content (άρθρα/εικόνες ) και στα δύο CMS, μπορώ να πω ότι είναι εντυπωσιακή η διαφορά ταχύτητας και ευκολίας του Drupal σε σχέση με το Joomla. Θεωρώ ότι είναι πολύ πιο οργανωμένο και intuitive το backend του Drupal και ο χρόνος που ξοδεύω καθαρά και μόνο για να περάσω περιεχόμενο μειώνεται δραστικά σε σχέση με το Joomla. Και θυμάμαι, όταν ξεκίνησα με το Drupal, μετά από 1-2 μέρες δουλειάς, κατάλαβα ότι νιώθω πολύ οικεία με το interface... τόσο καλό δηλαδή! Όλα ήταν εκεί που πρέπει! +1 για το Drupal indeed!

avatar

10/10/2012 - 22:30

Sakis

Ωστόσο θα πρέπει να δώσουμε κάποια + στον τρόπο οργάνωσης του joomla σαν project. Δείχνει να αναπτύσεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, να έχει σταθερούς στόχους και 1 σταθερό release cycle. Ξέρουμε εκ των προτέρων πλέον πότε θα βγεί μια νέα έκδοση, τι είδους έκδοση θα είναι και ποια θα είναι τα νέα της features. Αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τον developer που μπορεί να προγραμματίσει την δουλειά του

avatar

12/11/2012 - 12:40

Ανδρέας Λουκάκης

Καλησπέρα και από μένα. Συμφωνώ απολύτως με όσα αναφέρθηκαν από τον Γιάννη για τους λόγους προτίμησης του Drupal, όντως είναι πολύ πιο εθιστικό σε σχέση με το Joomla όταν αρχίσεις να μαθαίνεις τα μυστικά του και τη φιλοσοφία του αλλά αν έχεις ασχοληθεί αρκετά και με τα δυο, νομίζω, τα θεωρείς εργαλεία και επιλέγεις το κατάλληλο για το σκοπό σου. Αν είχα σήμερα να κάνω ένα απλό presentation site, δεν θα μου περνούσε από το μυαλό καν το Drupal. Άποψή μου είναι ότι δεν υπάρχει γενικά και αόριστα καλύτερο CMS / framework whatever χωρίς να μπει μέσα κριτήριο developer skills (πολλές φορές καλύτερο είναι απλά αυτό που ξέρεις καλύτερα) και αναγκών του project. /my 2c

avatar

29/01/2013 - 12:15

Αλέξανδρος Παναγιώτου

Το ερώτημα είναι λάθος νομίζω, το σωστό θα ήταν JOOMLA 2.5 + Κ2 VS DRUPAL 7. Το JOOMLA από μόνο του δεν έχει τύχη σε σχέση με το DRUPAL αλλά με το K2 γίνετε ένα πραγματικό παιχνίδι που δεν βρίσκεις τέλος στο τι μπορείς να κάνεις με το K2 αν γνωρίζεις να επεκτείνεις με K2 plugins. Έχοντας δουλέψει και τα δύο είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να απαντήσεις στο ερώτημα. Μάλλον θα προτιμούσα JOOMLA 2.5 + Κ2 μόνο και μόνο επειδή είναι “made in Greece” το K2 και καλό είναι να υποστηρίζουμε και τις δικές μας τεχνολογικές καινοτομίες!

Νίκος

29/01/2013 - 12:26

Νίκος

Αλέξανδρε θέτεις σε σωστή βάση την σύγκριση. Πράγματι το Joomla με το K2 είναι πολύ πιο δυνατό και επεκτάσιμο. Σκέψου όμως ότι στο Drupal η επεκτασιμότητα αυτή είναι δεδομένη σε όλα τα modules του! Αυτό δηλαδή που σου αρέσει στο Joomla με το K2, υπάρχει εκεί ήδη σε όλα τα modules του Drupal. Για να καταλάβεις το πόσο δυνατό είναι το Drupal εξαιτίας της επεκτασιμότητας και της συνεργατικότητας μεταξύ των modules αρκεί να σκεφτείς ότι θα μπορούσες να γράψεις ένα plugin για το K2 και να παίζει χωρίς επιπλέον παραμετροποιήσεις στο virtuemart και το chronoforms. Δύσκολο ε;

avatar

29/01/2013 - 17:06

Αλέξανδρος Παναγιώτου

Νίκο συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, πράγματι, αλλά μην ξεχνάς για το K2 ότι τα δικά του module σε καλύπτουν σε πάρα πολλά πράγματα και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι template override. Πράγματι λύσεις που απαιτούν όμως χρήση περισσότερο virtuemart και chronoforms μπορείς να κάνεις ακόμα περισσότερα πράγματα μαζί με K2 αλλά πρέπει να εμβαθύνεις περισσότερο στον κώδικα σε σχέση με το Drupal. Αν και γενικά θεωρώ στην περίπτωση του eCommerce ίσως μια πιο καλή λύση το Magento (το οποίο δεν θέλω ούτε να το βλέπω αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι είναι πολύ δυνατό). Από την άλλη σελίδες όπως αυτή που έχετε κατασκευάσει (publees.com) δεν θα ήθελα καν να σκεφτώ τι θα έπρεπε να κάνεις για να γίνει με Joomla! Απλά σου ξαναλέω ότι η προσπάθεια που κάνανε και κάνουνε τα παιδιά (Ελληνόπουλα) του K2 είναι κάτι παραπάνω από εκπληκτική και την δίνουν open τελείως! Είναι ωραίο στους δύσκολους καιρούς που ζούμε να τιμάμε και να χρησιμοποιούμε Ελληνικά προϊόντα όταν μας καλύπτουν. Θεωρώ μεγάλη μου τιμή σαν Έλληνας που ένα μικρό group Ελλήνων έφτιαξε και υποστηρίζει κάτι τόσο μεγάλο και το δίνει free τελείως την στιγμή που δεν κατάφερε να κάνει κάτι αντίστοιχο μια ολόκληρη κοινότητα του Joomla (και πλέον έχει γίνει και must σε όλες τις εταιρείες παγκοσμίως που κατασκευάζουν template να έχουν και για το K2). Γιατί όπως πολύ σωστά γράφεις στο άρθρο η κοινότητα του Drupal έχει καλύτερη συνοχή από του Joomla αλλά φαντάσου ότι αυτοί οι άνθρωποι κάνανε το K2 να κοιτάει στα ίσια το Drupal στα μάτια (και είναι Έλληνες!). Εν κατακλείδι όταν με καλύπτει στις ανάγκες το K2, τότε το προτιμώ με τη χρήση του για να τιμήσω τους Έλληνες που το έκαναν και μας το δίνουν. Όταν δεν με καλύπτει τότε πάω στη λύση του Drupal, τη λύση του Magento που σου είπα την αφήνω για άλλους, αναγνωρίζω την αξία του αλλά δεν είναι για μένα (δεν συμπίπτουμε σαν ιδιοσυγκρασίες με το Magento :)

Σχολιάστε το άρθρο